Linnaga kokkuleppele ei jõutud: riik sundvõõrandab Narva tanki endise maalapi

Brita-Maria Alas
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Narva tanki eemaldamine
Narva tanki eemaldamine Foto: Eero Vabamägi

Detsembris kirjutas ERR, et politsei- ja piirivalveamet tahab tanki asukohale rajada drooniseiresüsteemi ning siseministeerium peab Narvaga ostu teemal läbirääkimisi. Eile võttis ministeerium vastu sundvõõrandamise otsuse, sest Narva linnavalitsus jäi selles küsimuses venitama. 

Riik maksab Narva linnale kinnistu sundvõõrandamise eest 1940 eurot. Linnal on 30 päeva aega, et maa üle anda ja just nii palju aega on neil ka käskkirja edasikaebamiseks. 

Viivitamisel lükkuks seirevõimekuse arendamine määramata ajaks edasi ning see pärsib oluliselt piiri valvamise võimalusi, täpsustas ministeerium.

«Narva linna omandis oleva kinnistu asukoht on hea jõepiiri seireks tehniliste lahendustega, kuna see võimaldab jälgida pikki vahemaid. Parema tulemuse saamiseks on vajalik rajada kinnistule mast, millele paigaldatakse tehnilised seadmed, sh radar,» põhjendatakse siseministeeriumi käskkirjas. «Võttes arvesse, et Ukraina sõda on näidanud vajadust parandada piirivalvamise võimekust ka mehitamata õhusõidukite tuvastamisel, siis tuleb see võimekus kiiresti luua ning seetõttu vajab riik kinnistut juba 2023. aastal.»

Vahetusest asja ei saanud, hiljem jäi teema soiku

Siseministeerium saatis Narva linnavalitsusele detsembri algul kirja kinnistu avalikes huvides omandamise menetluse algatamise kohta ja palus linnalt seisukohta. Esmalt käis Narva välja idee kinnistute vahetamisest, kuid pakutud maalapp ministeeriumile teiste riigiasutustega seotuse tõttu ei sobinud.

Märtsiks oli ministeerium maalapi hinna lasknud välja arvutada ning esitas selle Narva linnavalitsusele pakkumisena. Siseministeerium täpsustas, et riigipiiri valvamiseks on vaja parandada piirivalvamise võimekust mehitamata õhusõidukite tuvastamisel ning seetõttu tuleb Narva jõe äärde rajada seirepositsioon, mis võimaldaks riigipiiri valvata ka tehniliste vahenditega.

Sellele kirjale vastas Narva linnavalitsus, et volikogu pole seisukohta kujundanud ning võõrandamise küsimust pole ka järgmise istungi päevakorras. 

«Arvestades, et Narva Linnavalitsus ei ole menetluse kestel suutnud Siseministeeriumi kinnistu omandamise ettepanekus esitada seisukohta ning viimase teavituse kohaselt ei ole seda küsimust Narva Linnavolikogu istungi päevakorda arvatud, tuleb piiritaristu väljaehitamiseks kinnistu sundvõõrandada,» seisab ministeeriumi dokumendis. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles