FOTOD President Karis andis üle noorte teaduspreemiad

Copy

President Alar Karis andis täna Kadriorus üle Vabariigi Presidendi Kultuurirahastu noore teadlase preemia, noore keskkonnateadlase preemia ning noore IT-teadlase preemia. 

Preemiad on mõeldud kuni 35-aastastele teadlastele, kes teevad uurimistööd Eesti või välisriigi teadusasutuse või ülikooli juures. Preemia suurus on 5000 eurot.

Noore teadlase preemia pälvis Tartu Ülikooli Kliinikumi ortopeedia arst-õppejõud Kaspar Tootsi, kelle teadustöö uurib innovaatilisi lahendusi ortopeedilistele haigustele, eeskätt osteoartroosile. Lisaks tuvastamisele, et osteoartroos ei kahjusta ainult liigest, vaid kogu organismi süsteemselt, uurib Tootsi ka liigeste asendamise mõju kogu organismile.

Noore IT-teadlase preemia sai Tartu Ülikooli tehisintellekti lektor Dmytro Fishman, kes uurib biomeditsiinilisi pildiandmeid analüüsivate tehisintellektimudelite treenimist. Ta on asutanud ka idufirma Better Medicine, mis arendab üldotstarbelist meditsiinilist tehisintellekti.

Noore keskkonnateadlase preemia laureaat on Tartu Ülikooli keskkonnatehnoloogia kaasprofessor Kuno Kasak, kelle uurimistöö keskendub süsinikuringe protsessidele taastatud märgalades. Ta on näidanud, et turbakaevandamisega rikutud jääksoode taastamiseks sobivad suurepäraselt nn süsinikufarmid, millel on väga kõrge süsihappegaasi sidumise võime.

Noore teadlase preemiat rahastab Väino Kaldoja, noore IT-teadlase preemiat Microsofti arenduskeskus Eestis ning noore keskkonnateadlase preemia väljaandmist toetab Chocolala OÜ.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles