USA relvaärimees mõisteti eestlase piinamises süüdi

Tarvo Madsen
, ajakirjanik
Copy
Süüdistuse kohaselt piinati eestlast Kurdistani regioonis.
Süüdistuse kohaselt piinati eestlast Kurdistani regioonis. Foto: Ahmed Jalil/EPA/Scanpix

USAs mõisteti süüdi Ross Roggio, kes on aastaid tegelenud ebaseadusliku relvaveoga Iraaki ning hiljuti osales seal Eesti kodaniku piinamises.

Väljaandes Rudaw avaldatud uudises kirjeldatakse, kuidas USA justiitsministeerium andis teada Ameerika Ühendriikide kodanikust Ross Roggist, kes mõisteti kohtus süüdi illegaalsete relvade valmistamise ja Eesti kodaniku piinamise eest. Teod pani mees toime Iraagis, Kurdistani regioonis.

USA justiitsministeeriumi teates sõnatakse, et Roggio organiseeris kurdi sõdureid eestlast röövima ja kinni hoidma kurdi sõjaväerajatises 39 päeva. Röövitud Eesti mees, keda piinati, töötas Roggio heaks Kurdistanis. Roggio kägistas ohvrit vööga, ähvardas tal sõrme maha lõigata ning juhendas kurdi sõdalasi teda peksma, elektrilööki andma, kägistama ning muul moel füüsiliselt ja vaimselt väärkohtlema.

«Roggio piinas julmalt teist inimest, et ennetada takistusi oma ebaseaduslikule tegevusele,» ütles prokuratuuri kriminaaldiviisi asejuht Kenneth A. Polite.

2018. aastal süüdistati Roggiot ja tema ettevõtet ebaseaduslikus relvaveos USAst Iraaki. Roggio vahistati eelmise aasta veebruaris. Kohus mõistis 54-aastase Roggio süüdi, kuid oma karistuse pikkuse saab ta teada 23. augustil. Rangeim võimalik karistus on eluaegne vangistus.

Ajakiri Rolling Stone kirjutas veebruaris sellest, kuidas Roggio äri Kurdistanis seostas teda Polad Sheikh Jangiga, kes oli Kurdistani Patriootliku Liidu juht. Ajakiri väitis, et Roggio kasutas oma tehast, et toota Jangile relvi. Jangi ise pole teemat kommenteerinud.

Väidetavalt varastas Roggio oma Iraagi partneritelt raha ja kasutas seda luksusesemete ostmiseks. Postimehele teadaolevalt paljastas eestlane Roggio smugeldamist ning Roggio kartis, et eestlane paljastab tema tegevuse Kurdidele. Tunnistaja väitis kohtus, et Roggio sundis piinamisi vaatama ka oma teisi töötajaid.

Kui hiljem iraaklased Roggio tegevuse avastasid, röövisid nad Roggio väitel ka tema. Roggio väitis kohtus, et talle anti aega kaks kuud, et tagastada varastatud neli miljonit dollarit. Tagastamise asemel ta põgenes riigist.

Eesti välisministeeriumist sõnati Postimehele, et nendeni pole informatsioon sellisest juhtumist jõudnud, kuid Postimehele teadaolevalt oli juhtumi uurimisel USA partneritele abiks Kaitsepolitseiamet.

Kaitsepolitsei büroojuht Tõnu Miilvee sõnas Postimehele, et KAPO küsitles FBI õigusabipalve raames Eesti kodanikke seoses Iraagi relvatehases toimunuga. Selgeks tehti fakt, et piinamine toimus.

«USA õiguskaitseasutustel ei ole etteheiteid Eesti kodanikele, kes olid seotud kõnealuse relvatehasega Iraagis. Palume mõistvat suhtumist kuriteoohvri suhtes, raske traumakogemuse uuesti meenutamine põhjustab inimesele täiendavaid kannatusi ning ei ole kuidagi ohvri huvides,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles