FOTOD JA VIDEOD ⟩ Lasnamäel põleva jäätmejaama kustutustööd jätkuvad hommikuni (12)

Copy

Suur-Sõjamäe tänaval süttis teisipäeva õhtu hakul ohtlikke aineid käitlev jäätmejaam ja selle ümber veel kaks hoonet. Päästeamet teatas südaöö paiku, et õhku paiskunud mürgise suitsu tõttu on õhk veel saastunud Assaku ja Peetri piirkonnas, seal tuleks hoida uksed-aknad suletuna ning vältida vabas õhus viibimist. Päästeameti vastutava korrapidaja sõnul jätkuvad kustutustööd hommikuni.

Päästeameti pressiesindaja teatel sai häirekeskus täna kell 17.49 teate, et Rae vallas Soodevahe külas Suur-Sõjamäe tänaval põleb jäätmejaam. Õhtul hiljem teatas Päästeameti vastutav korrapidaja Erkki Põld Postimehele, et tuld on võtnud kokku kolm hoonet. «Põlevad ka erinevad ohtlikud ained: õlid, masuut, akud,» lisas Põld. «Täna õhtul kindlasti tulekustutustööd ei lõpe. Need jätkuvad ka homme, ilmselt hommikuni.»

«Mis täpsemalt, mis kogustes seal põleb, on veel keeruline öelda. See määrab ka selle, kui pikalt tulekahju ka põleb. Osad hooned on osaliselt ka sisse varisenud,» teatas Põld.

Päästeameti sõnul ei ole sündmuskohal kannatanuid.

Põlengukohast levis mürgine suits: ümberkaudse piirkonna inimestel paluti uksed ja aknad suletuna hoida ning piirkonnas liikumist vältida. «Lisaks paluda elanikel vältida Suur-Sõjamäe piirkonda, sest siin on osad teed kinni pandud ja paluks kohale mitte tulla, et mitte takistada operatiivteenistuste tööd,» rääkis Põld. «Hetkeseisuga on tehtud ka mõõtmised nii ümberkaudsetes piirkondades kui ka Peetri, Järveküla ja Assaku piirkonnas. Hetkel ei ole vahetut ohtu, igaks juhuks tasub püsida siseruumides. Sellest piirkonnast tulevad taevast ka põlemisjäägi tükid alla.»

Päästeamet andis südaöö paiku teada, et erikeemia talituse mõõtmistulemused selgitasid, et veel on õhk saastunud Assaku ja Peetri piirkonnas, kuid ohutase on madal. Öö jooksul teostatakse mõõtmisi veel kell 2, kell 4 ja kell 6 hommikul.

Sündmuspaiga lähipiirkonnas, sh Peetri külas võib endiselt taevast langeda söe- ja tahmatükke, mis ei ole ohtlikud. «Tegemist on tahkeainete põlemisjääkidega ning tükkide leidmise korral palume need kokku korjata ja ladustada olmeprügisse,» märkis päästeameti pressiesindaja Pavel Kulikov.

«Hetkeseisuga on liiga vara põhjustest rääkida, kindlasti menetlus selgitab need põhjused välja,» rääkis vastutav korrapidaja Põld.

Sadevee kraavis tekkis reostus

Päästeametist teatati hilisõhtul, et kütusemahutite plahvatuste tagajärjel on Kanali teel sadevee kraavi voolanud vedelkütuse ning kustutusvee segu. «Päästjad koos avariigrupiga AS-ist Tallinna Vesi tegelevad reostuse piiramise ning likvideerimisega,» lisati teates.

Sündmuskohale reageeriti suurte jõududega

Sündmusele reageeriti kõrgeima astme järgi. Kustutustöid alustati neljas töölõigus, inimesed evakueeriti. Ohuraadiuseks seati kolm kilomeetrit. «Kui päästjad sündmuskohale saabusid, oli tulekahju arenenud juba päris intensiivseks,» rääkis Põld.

«Päästeameti jaoks on tegemist üsna ressursimahuka sündmusega. Ressursid on üle Harjumaa kohale tulnud, samas on valmisolek ka teisteks sündmusteks reageerimiseks tagatud,» ütles Põld õhtul.

Päästesündmusele reageerisid päästemeeskonnad Assaku, Keila, Kesklinna, Lasnamäe, Lilleküla, Muuga, Nõmme ja Pirita kutselistest päästekomandodest ning vabatahtlikud päästjad Arukülast, Hüürust, Kostiverest, Raest, Sakust, Sauelt, Tabasalust ja Tõdvalt. Sündmuse lahendamisele kaasati ka koostööpartnerid keskkonnaametist, politseist ja kiirabist.

Hilisõhtul lisas valvepressiesindaja, et kustutustööd jätkuvad viies päästelõigus, sündmustele kaasati ka päästemeeskondi Tartust, Pärnust ja Jõhvist.

Lugeja saadetud videolt on kuulda ka sündmuskohalt tulevaid plaksatusi. Hetkel ei ole teada, millest need täpsemalt on tingitud. Ka vastutav korrapidaja ütles õhtul, et tulekahjus olid mõned plahvatused, mistõttu ei saanud päästjad aktiivselt tulekahju rünnata, vaid pidid keskenduma kõrvalhoonete kaitsmisele, kuna plahvatused põhjustasid päästjatele ohtu.

Postimehe toimetusele saadetud paksu tossupilve nägi nii Tallinnas kui ka selle ümbruses: pilte saadeti nii Peetri kandist, Harkust, Pääskülast kui ka Viimsist.

Uus ohuteavitussüsteem läbis tuleproovi

Ümberkaudsetele inimestele saadeti õhtu hakul EE-ALARM tekstisõnum, paludes uksed-aknad sulgeda ja ümberkaudses piirkonnas liikumist vältida. Siseminister Lauri Läänemets (SDE) võttis hilisõhtul ühismeedias sõna, öeldes, et inimestele saadetud sõnumid on, nagu ka paar nädalat tagasi Saaremaa vee kriisi korral edastatud sõnumid, osa Eesti uuest ohuteavitussüsteemist.

«Selle süsteemi teiseks osaks saavad olema veel sellel aastal sireenid suuremates linnades. Süsteem töötab!» teatas Läänemets. «Ning jõudu kõigile operatiivtöötajatele ja vabatahtlikele kes pōlengut kontrolli alla võtmas on!»

Sõnum ümberkaudsetele inimestele põlengust.
Sõnum ümberkaudsetele inimestele põlengust. Foto: Lugeja foto

 

Mürgine suitsusammas valgub laiali

Keskkonnaagentuuri sünoptik Kairo Kiitsak jagas kella 19 paiku ühismeedias, et jäätmejaama põlengust tingitud suitsusammast oli näha ka Harku ilmaradarilt. «Suitsusammas küündib enam kui 2 km kõrgusele,» teatas Kiitsak, kirjutades esialgu, et tuul kannab suitsu Soome lahele, hiljem aga kustutas selle postitusest. «Inversioonikiht asub pisut kõrgemal kui 2 km ja sellest suitsusammas enam läbi ei kasva, vaid hakkab laiali valguma. Miks just nii? Sest inversioonikiht takistab tõusvate õhuvoolude arengut.»

«See omakorda tähendab, et toksilisi ühendeid sisaldav suits jääb maapinnalähedasse õhukihti lõksu, hajudes seejärel aeglaselt,» selgitas Kiitsak.

Tallinna lennujaamast kinnitati Postimehele, et lennujaama vahetus läheduses asuvast jäätmejaamast tõusev suits ei kandu edasi lennuradadele ning ei mõjuta lennuliiklust. Mõnikümmend minutit hilinenud lendude väljumine oli tingitud muudest asjaoludest.

Tulekahjust haaratud Pakendikeskus tänab päästjaid

Suur-Sõjamäe jäätmejaamast alguse saanud tulekahju levis ka kõrvalasuvale Pakendikeskuse laohoonele, mis sai tugevasti kannatada. Varemgi mitmete meeleolukate reklaampostitustega silma paistnud firma võttis hilisõhtul sõna ka sotsiaalmeedias, kus tänas päästjaid seni tehtud töö eest:

 
Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles