FOTOD USA strateegilised pommitajad lendasid Kevadtormi raames Eesti kohal

Sven Randlaid
, ajakirjanik
Copy

Õppuse Kevadtorm raames harjutasid liitlaste õhujõud koostöös Eesti õhutulejuhtidega kaitseväe keskpolügoonil pommitajate B-1 Lancer ja hävituslennukite Eurofighter Typhoon abil õhutuletoetuse pakkumist ja pommide heitmist.

«Õhutulejuhtide eesmärk on viia lennuk sihtmärgini ja kindlustada maapinnal manööverdava allüksuse toetuseks selline õhutulejõud, mis hävitab vastase ja tagab samal ajal ohutuse lennuki- ja kopteripilootidele ning maismaaüksustele,» ütles koostööharjutusel osalenud õhutoetuse eskadrilli õhutulejuht leitnant Sten Heinloo. «Samuti on meie ülesanne juhtida lennuvahendid turvaliselt läbi tiheda liikluse, kui korraga võivad õhus olla teised lennukid, mitmed droonid, kaugtule ja miinipildujate miinid ning mürsud.»

Tänase treeningu peamine eesmärk oli harjutada lennuüksuse koostööd maaväe üksustega nii, et olulist rolli kahe väeliigi integreerimisel etendasid õhutulejuhid. Eesti ja Ameerika Ühendriikide õhutulejuhtide partneriteks olid pommitajate B-1 Lancer ja hävituslennukite Eurofighter Typhoon piloodid.

B-1 Lancer on USA ülehelikiirusel lendav muudetava tiivanoolsusega pommitaja, mis on loodud läbima vastase radarjuhitavate õhutõrjesüsteemide mõjualasid madallennul. Lennuki ehitusel on kasutatud radarite elektromagnetlaineid neelava materjale koos elektroonilise segamise süsteemiga. B-1 Lancer on USA suurima relvade kandevõimega pommitaja. Pommitaja võib lennata vaid 60 meetri kõrgusel kiirusega 0,9 helikiirust ehk 1080 kilomeetrit tunnis. Lisaks juhitavatele ning mitte juhitavatele pommidele võib lennuk kanda kaugmaa tiibrakette ja tuumarelvi. Relvastatud pommitaja saab lennata ilma tankimata järjest 7400 kilomeetrit. Pommitaja B-1 Lancer kodubaas on USA-s Texase osariigis paiknev Dyessi õhuväebaas.

Mitmefunktsiooniline hävitaja Eurofighter Typhoon on kahemootoriline hävituslennuk, mille ehitasid ühisprojektina Saksamaa, Itaalia, Hispaania ja Suurbritannia. Lennuki mitmefunktsioonilisus seisneb selles, et teda saab kasutada hävitajana õhuruumi kaitseks, ründelennukina maapealsete ja merel olevate objektide hävitamiseks, aga ka mitmesuguste luureülesannete täitmiseks.

Kevadtorm on kaitseväe aasta suurim õppus, mille käigus harjutatakse sõjaliste operatsioonide planeerimist ja elluviimist, kui ka tõhustatakse koostööd Eesti ja liitlasriikide üksuste vahel. Õppusel osalevad nii tegevväelased, ajateenijad, reservväelased, kaitseliitlased kui ka liitlasriikide sõdurid. Esmakordselt juhib õppust eelmisel aastal loodud diviis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles