USA sõdurit peeti enne massimõrva sooritamist tasakaalukaks

, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Armeeseersant Robert Bales (vasakul) 2011. aasta augustist pärineval fotol.
Armeeseersant Robert Bales (vasakul) 2011. aasta augustist pärineval fotol. Foto: SCANPIX

USA sõdur, keda süüdistatakse 16 rahumeelse afgaani mahalaskmises, oli teda tundnud inimeste sõnul muidu tasakaalukas, kuid võis sõjaga kaasnenud stressi tõttu murduda, ütlesid tema advokaadid.

38-aastane armeeseersant Robert Bales oli käinud Iraagis kolmel lahingumissioonil ja saanud seal kaks korda haavata. Afganistanis viibis ta esimest korda, vahendas AFP.

Bales osales muu hulgas ühes Iraagi sõja verisematest lahingutest – 2007. aasta jaanuari vastasseisus šiiitliku sektiga Taeva Sõdurid (Soldiers of Heaven), milles hukkus 250 inimest. Mees on teeninud armees ligi 11 aastat.

Üleeile viidi Bales Fort Leavenworthi sõjaväebaasi Kansases, kus teda USA ametnike sõnul hoitakse «kohtueelses vangistuses». Praegu pole teada, millised süüdistused tema vastu esitatakse.

«Avalikkuse ette jõudnud teated, milles seersant Balesi ülemused, perekond ja sõbrad kirjeldavad teda tasakaaluka ja kogenud sõdurina, on kooskõlas kaitsemeeskonna kogutud infoga,» märkisid Balesi advokaadid eilses avalduses. Nad lisasid, et praegu on liiga vara kindlaks teha, mis rünnaku põhjustas.

«Seersant Balesi pere on sellest tragöödiast vapustatud, kuid nad toetavad meest, keda nad tunnevad ustava abikaasa, isa ja relvajõudude pühendunud liikmena,» seisis advokaatide avalduses.

Üks advokaatidest nentis, et Balesil võis lahingutegevuse tõttu tekkida traumajärgne stressihäire (PTSD). Tema sõnul vihastas Balesi tõsine vigastus, mille sai üks tema relvavend päev enne massimõrva. Mingit vaenu moslemite suhtes Bales aga kaitsja sõnul ei tundnud.

PTSD on tõsine ärevushäire, mille all kannatab enam kui 200 000 Iraagi ja Afganistani sõja veterani.

Sõprade ja naabrite sõnul oli Bales usaldusväärne sõdur. Peresõber Kassie Holland ütles Los Angeles Timesile, et Bales ja tema pere tundusid talle väga normaalsed.

«Ta oli alati väga õrn oma lastega. Ta oli energiline ja paistis enamjaolt olevat õnnelik tüüp,» ütles Holland.

Bales lahkus eelmisel pühapäeval enne päikesetõusu väidetavalt oma sõjaväebaasist Kandahari provintsis, läks lähedal asuvasse külla ja avas tule, tappes mehi, naisi ja lapsi. Intsident oli üks rängimaid veretöid, mida USA väed Afganistanis pärast 2001. aastat toime on pannud, ning viis Washingtoni suhted Kabuliga kõigi aegade madalseisu.

Pinged olid haripunktis juba varem, sest veebruaris põletasid ameeriklased oma sõjaväebaasis koraane ning ilmnes video, millel USA merejalaväelased urineerisid Talibani mässuliste laipadele.

USA ametnik ütles AFP-le, et Bales tarbis enne intsidenti arvatavasti alkoholi.

New York Times viitas ühele ametnikule, kelle sõnul võis Bales murduda seoses stressi ja abielupingetega. Kaitsja sõnul polnud Balesil aga abieluprobleeme.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles