Ringkonnakohus vabastas Nikolai Ossipenko vahi alt

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Nikolai Ossipenko
Nikolai Ossipenko Foto: Kuvatõmmis

Tartu ringkonnakohus otsustas vabastada korruptsioonikuriteos kahtlustatava Ida-Virumaa ärimehe Nikolai Ossipenko vahi alt.

Ringkonnakohus tühistas Viru maakohtu 28. aprilli määruse, millega rahuldati riigi peaprokuröri taotlus kahtlustatava Nikolai Ossipenko vahi all pidamiseks rohkem kui kuus kuud. Kohtumääruse kohaselt tuleb kahtlustatav viivitamatult vahi alt vabastada.

Kriminaalmenetluse seadustiku kohaselt on eeluurimiskohtunikul võimalik kriminaalasja erilise keerukuse või mahukuse korral erandlikel põhjustel riigi peaprokuröri taotlusel pikendada vahi all pidamise tähtaega üle kuue kuu.

Vastava taotluse esitas Viru maakohtule kahtlustatava Nikolai Ossipenko vahistamise pikendamiseks riigi peaprokurör Andres Parmas. Taotlus rahuldati, kuid sellele esitasid määruskaebuse Ossipenko kaitsjad vandeadvokaadid Jüri Leppik ja Aivar Pilv.

Tartu ringkonnakohus vaatas määruskaebuse läbi avalikul istungil ning tegi täna, 24. mail kohtumääruse, millega tühistas maakohtu loa kahtlustatav hoida vahi all kuni kaheksa kuud.

Ringkonnakohtu hinnangul ei ole käesoleval ajal enam põhjendatud Ossipenko suhtes tõkendina vahistamise kohaldamine. Asja analüüsides nähtus ringkonnakohtule, et üle kuue kuu vahistamise pikendamist taotleb prokuratuur alusel, et kriminaalasi on hinnatav eriti keeruka ja mahukana. Eelkõige seisneb keerukus ja mahukus selles, et käesolevaks ajaks on esitatud kahtlustus mitmele inimesele.

Ehkki kahtlustatavaid on mitu ei anna see ringkonnakohtu hinnangul veel alust järelduseks, et tegemist oleks eriliselt keeruka või mahuka kriminaalasjaga. Ringkonnakohus küll nõustus, et kuna kahtlustatavaid on palju, siis menetlustoimingud võivad võtta keskmisest rohkem aega, kuid seejuures ei ole tegemist kriminaalasjaga, mille puhul oleks põhjendatud kahtlustatava vahi all pidamine üle kuue kuu.

Asja mahukuse ja keerukuse tõttu oli põhjendatud Ossipenko vahi all pidamise tähtaja pikendamine kahel korral veel nelja kuu võrra. Isiku jätkuv vahi all pidamine lihtsalt tõendite vormistamise ning süüdistusakti koostamise tõttu ei ole põhjendatud.

«Riigi aktiivsust kriminaalmenetluse korraldamisel arvestades ei ole vahistusega paratamatult kaasnev vabadusõiguse riive enam jätkuvalt proportsionaalne ja pikaajalise vahistusega on jõutud sellise õigusriiklikult lubamatu valuläveni, mis toob endaga kaasa tõkendi tühistamise ning kahtlustatava viivitamatu vahi alt vabastamise,» tõi ringkonnakohus välja.

Kohus märkis, et vahistus võib mingil hetkel muutuda ebaproportsionaalseks isegi juhul, kui esinevad jätkuvalt vahistamise alused.

Kokkuvõttes leidis ringkonnakohus, et kahtlustatava Nikolai Ossipenko jätkuv vahi all pidamine ning üle kuue kuu vahistamise pikendamise taotlus ei ole põhjendatud. Seega tuleb kahtlustatav viivitamatult vahi alt vabastada.

Prokurör otsustab Ossipenko vabastamise vaidlustamise pärast analüüsi

Viru ringkonnaprokurör Alan Rüütel teatas pressiteate vahendusel, et otsustab pärast määruse põhjalikku analüüsi, kas esitatakse riigikohtule määruskaebus.

«Menetluses on kahtlustus esitatud 17-le inimesele, kellest ühe vahistamist prokuratuur kohtult taotles. Kõik seni vahistamistaotluseid läbi vaadanud kohtukoosseisud on leidnud, et vahistamine on põhjendatud, kuid küsimus on seni olnud kahtlustatava vahi all viibimise üle tema tervisliku seisundi tõttu,» märkis Rüütel.

«Seetõttu on erinevad kohtuastmed varasemalt kahtlustatava vahi all viibimisega nii nõustunud kui ka mitte nõustunud. Täna leidis Tartu ringkonnakohus, et kuigi kahtlustatava vahistamiseks on alus, ei ole vahistamine siiski vältimatult vajalik. Pärast määruse põhjalikku analüüsi saab prokuratuur teha otsuse, kas esitab riigikohtule määruskaebuse.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles