Pirital alustasid tööd nutimesilased (1)

Uwe Gnadenteich
, ajakirjanik
Copy
Nutimesila.
Nutimesila. Foto: Pirita linnaosavalitsus

Pirita linnaosavalitsuse terrassile paigaldati kolm nutimesitaru, mis jõudsid sinna Tehnopoli rohetehnoloogia projekti «Tallinna Nutimesilad 2.0 igasse linnaosa valitsusse» raames.

Kolm eksperimentaalset mahetaru on varustatud päikesepaneelide ja kontrollsüsteemiga ning nutimesilas toimuvat on võimalik reaalajas jälgida internetis. Igas tarus on andurid, mis mõõdavad temperatuuri, niiskust, valgust, süsinikdioksiidi taset, müra, õhus lendlevaid orgaanilisi ühendeid ning palju muud. Andurid edastavad näite ja häiresignaale tarude omanikele. Saadud andmete põhjal saab kohe teada, kui perega on midagi juhtunud ja kui näiteks temperatuur järsult langeb, siis saab kutsuda mesiniku kohale kontrollima. Lisaks keskkonnasõbralikule arenguprojektile on tegu ka olulise teadusarendustööga, tänu millele loodetakse tulevikus kasutada nutitarude tehnoloogiat mesilaste haiguste diagnoosimiseks.

«Nutiprojekti eesmärk on toetada meie keskkonna tervist ja suurendada elurikkust linnapiirkondades. Nutimesilad mitte ainult ei paku mesilastele paremaid elamistingimusi, vaid annavad ka väärtuslikku teavet nende tervise ja käitumise kohta,» ütles Pirita linnaosa vanem Kaido Saarniit. «Rohepealinnana soodustame kõike, mis on seotud loodusega, mistõttu sobivad mesilased hästi meie keskkonda. Kui sügiseks kõik mesi kenasti kokku korjatud saab, siis on meil kena hulk magusaid kingitusi, mida tähtpäevadel üle anda.»

Kuna Tallinn on tervikuna väga roheline, siis on siin piisavalt õietolmu, mida kokku korjata. Iga mesilase kohta loodetakse koguda umbes 350 purki mett.

Eksperimentaalsed nutitarud on üks rohelise pealinna projektidest. See projekt ühendab olulised rohepealinna teemad - elurikkuse säilitamise ja rohetehnoloogiate kasutamise ning lisaks aitab mesilaste tegevus taastada linnades sageli kaduvat elurikkust.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles