Tutvustati õiguskantsleri institutsiooni taaslooja Eerik Juhan Truuväli vaimset pärandit (1)

Aimar Altosaar
, ajakirjanik
Copy
Eerik Juhan Truuväli
Eerik Juhan Truuväli Foto: Erakogu

​Õiguskantsleri kantseleis toimus 24. mail neljas kollokvium Eerik Juhan Truuväli vaimse pärandi tutvustamiseks ja tema 85. sünniaastapäeva tähistamiseks. Taasiseisvunud Eesti esimese õiguskantsleri Eerik Juhan Truuväli teeneid meie õigussüsteemi ülesehitamisel hindavad kõrgelt nii õgusteadlased kui ka avaliku halduse spetsialistid.

2019.aastal meie hulgast lahkunud õigusteadlase mälestuskollokviume korraldab igal aastal MTÜ Polis, mille asutajate hulka Truuväli kuulus ning mille president ta oli pikka aega.

Tänavuse kollokviumi teemaks oli «Eerik-Juhan Truuväli - õiglus ja õigus. Kohaliku omavalitsuse õiguskorra areng ja järelevalve».

Kollokviumi tervitas Riigikogu esimees Lauri Hussar. Esimene osas oli pühendatud õiglusele ja õigusle ning seal võtsid sõna õiguskantsler Ülle Madise, justiitsminister Kalle Laanet,  Riigikogu kohaliku omavalitsuse ja regionaalpoliitika toetusrühma aseesimees Helmen Kütt, Tallinna Ülikooli teadusprorektor Katrin Niglas, MTÜ Polis president Sulev Lääne, tuntud juristid ja väljapaistvad ühiskonnategelased Rait Maruste, Raul Narits jt Riigikohtu esimees Villu Kõve ja Paul Varul saatsid oma ettekanded kirjalikult.

Teine osa oli pühendatud «Kohaliku omavalitsuse õiguskorrale ja järelevalvele» ning seal räägiti kohaliku omavalitsuse aluste seadusest, kohaliku omavalitsuse õigusruumi taasloomisest ning riikluse ja demokraatia taastamisest, samuti põhiseaduse 14. peatükist ning põhiseaduse rakendamisest – kohaliku omavalitsuse korralduse seaduse (KOKS) ettevalmistamisest. Ettekannetega astusid üles Tallinna linnapea, Eesti Linnade ja Valdade Liidu juhatuse esimees Mihhail Kõlvart, emeriitprofessor Sulev Mäeltsemees, Tallinna Ülikooli dotsent Peeter Järvelaid, prof. Igor Gräzin, Põhiseaduse Assamblee liige Kalle Jürgenson jt.

Õigusteadlane Indrek Grauberg teatas kollokviumi lõpul, et Tallinna Ülikooli üks auditooriume hakkab kandma Eerik Juhan Truuvälja nime. 

Kollokviumide idee algataja Sulev Lääne peab väga oluliseks Eerik Juhan Truuväli kui riigimehe ja Eesti õiguse suurkuju vaimne pärandi talletamist, analüüsimist ning tulevastele põlvedele edasi andmist.

Eerik-Juhan Truuväli.
Eerik-Juhan Truuväli. Foto: Õiguskantsleri kantselei

Eerik-Juhan Truuväli sündis 7. märtsil 1938. aastal. Oma tegevusega on ta jätnud sügava jälje Eesti õiguskultuuri ning riigi ja kohaliku omavalitsuse toimimisse, samuti on hindamatu tema roll Eesti õiguskantsleri institutsiooni taastamisel.

Professor Truuväli on olnud tunnustatud teadlane ning õpetaja paljudele eesti juristidele, väga suur oli tema panus õiguse arendamisel nii Tartu Ülikoolis kui ka Sisekaitseakadeemias (varasem Riigikaitseakadeemia).

Eerik-Juhan Truuväli panus oli väga oluline demokraatliku ühiskonnakorralduse arendamisel, olles vabariigi valimiskomisjoni esimees ning MTÜ Polis president.

Kollokviumi korraldasid MTÜ Polis, Riigikogu kohaliku omavalitsuse ja regionaalpoliitika toetusrühm, Tallinna Ülikool, ELVL ja partnerid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles