Kohalik omavalitsus ei tundu sageli kohalikuna ega ka omana (4)

Aimar Altosaar
, ajakirjanik
Copy
Uueturu pargis käivad istutustalgud. Vambola Tiigi arvates on Tartu juba väga roheline ning linnavalitsuse kampaaniad on sageli vaid «roheline rähklemine», et Euroopa Liidust rohkem raha saada.
Uueturu pargis käivad istutustalgud. Vambola Tiigi arvates on Tartu juba väga roheline ning linnavalitsuse kampaaniad on sageli vaid «roheline rähklemine», et Euroopa Liidust rohkem raha saada. Foto: Kristjan Teedema

Õiguskantsleri kantseleisse kolmapäeval kogunenud kohalike omavalitsuste valdkonna juristid, poliitikud ja halduseksperdid jõudsid valdavalt järeldusele, et meie omavalitsuste toimimise põhimõtted on Eesti edulugu.

Eesti haldussüsteemi õigusliku baasi looja Eerik Juhan Truuvälja pärandile pühendatud kollokviumil «Kohaliku omavalitsuse õiguskord ja järelevalve» rõhutati eriti, et tugeva aluse demokraatiale annab asjaolu, et meie kohalikud omavalitsused on riigi keskvõimust lahus.

Endine riigikohtu esimees Rait Maruste (RE) tunnistas siiski Postimehele, et nii ilus see pilt ka ei ole. «Ilma omavalitsuste finantsbaasi olulise parandamiseta on nende iseseisvus illusioon,» selgitas ta. «Otsustuspädevus on rahas kinni ning seda kontrollib rahandusministeerium, sealhulgas laenukoormust – kui palju võib üldse laenu võtta ning sedagi, mille peale võib raha kulutada.»

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles