LUUBI ALL ⟩ Ülitäpne ravi annab raskelt haigetele lootusekiire (2)

Priit Pullerits
, vanemtoimetaja
Copy
Tartu Ülikooli hematoloogia-onkoloogia kliiniku juhataja professor Jana Jaal ühega kahest lineaarkiirendist ehk kiiritusravimasinast Tartu Ülikooli kliinikumis.
Tartu Ülikooli hematoloogia-onkoloogia kliiniku juhataja professor Jana Jaal ühega kahest lineaarkiirendist ehk kiiritusravimasinast Tartu Ülikooli kliinikumis. Foto: Kristjan Teedema

Juba mõnda aega on Eesti vähiarstid saavutanud erakordseid tulemusi nende haigete ravis, kellele nad alles hiljuti poleks söandanud pakkuda siinilmas aastatki, ent riigi esindajad ei taha kuulda võtta, mida tuleks kiiremas korras teha, et arstid saaks hädas inimesi veelgi rohkem aidata.

See oli niigi raskes seisus patsiendile veelgi muret suurendav uudis. Ta oli käinud pea ees sõõrikukujulises magnetresonantstomograafis, kus tugev magnetväli võimaldab saada uuritavast kehaosast kolmemõõtmelisi kujutisi. Saadud pilte vaadates avastasidki Tartu Ülikooli kliinikumi arstid kopsuvähki põdeval haigel peas kaks siiret ehk metastaasi. Üks oli 1,6- ja teine 0,8-sentimeetrise läbimõõduga.

MRT-uuring 2020. aasta oktoobris kinnitas, et vähihaigus oli levinud kopsust ka mujale ehk arenenud neljandasse, viimasesse staadiumi. See tähendab, et lähikuudel võis patsient oodata mitte ainult iiveldust ja oksendamist, vaid ka krampe, käitumis- ja kõnehäireid, halvatust. Statistika ütleb, et elada oli tal jäänud umbes kuus kuud; kui veab, siis võib-olla – heal juhul – veidi üle aasta.

Tänavu märtsi lõpus, ligi kaks ja pool aastat pärast aju metastaaside avastamist, käis too patsient taas MRT-uuringul. Ja mis ilmnes: metastaase enam ei ole. Seni viimase visiidi TÜ hematoloogia-onkoloogia kliiniku juhataja Jana Jaali juurde tegi ta selle kuu alguses. Ühtegi kaebust tal polnud. Doktor Jaal, kes on ühtlasi TÜ kliinilise meditsiini instituudi onkoloogia professor, tõdes, et patsient on heas üldseisundis.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles