Bideni kinnitusel on võlalae tehing valmis USA kongressi läbima

Copy
USA president Joe Biden võlalae leppest teatamas.
USA president Joe Biden võlalae leppest teatamas. Foto: Samuel Corum / POOL/Scanpix

USA president Joe Biden teatas pühapäeval, et lõplik kahepoolne kokkulepe USA võlalae tõstmiseks jõuab nüüd USA kongressi, kus mõlemad kojad peaksid selle viivitamatult vastu võtma.

«Ma arvan, et see on väga oluline samm edasi,» ütles Biden Valges Majas ajakirjanike ees lühidalt esinedes.

«See võtab laualt katastroofilise maksejõuetuse ohu,» kiitis Biden.

«See kaitseb meie raskelt teenitud ja ajaloolist majanduse taastumist ning kujutab endast kompromissi, mis tähendab, et keegi ei saanud kõike, mida nad tahavad,» lisas president.

Mõlemad pooled teatasid juba laupäeval, et Biden ja vabariiklastest seadusandjad on jõudnud põhimõttelisele kokkuleppele Ühendriikide võlalae tõstmises ja seeläbi katastroofilise maksejõuetuse vältimises.

Läbimurre saavutati pärast pikka vastasseisu, kus mõlemad pooled enne 5. juuni kriitilist tähtaega lõpusirgel kõik mängu panid.

President Biden ja vabariiklasest esindajatekoja spiiker Kevin McCarthy saavutasid kokkuleppe pärast varem laupäeva õhtul peetud telefonivestlust.

«Pärast nädalaid kestnud läbirääkimisi oleme jõudnud põhimõttelisele kokkuleppele,» ütles McCarthy, kelle sõnul hääletab esindajatekoda eelnõu üle kolmapäeval.

Riik ja kogu maailm on oodanud lahendust poliitilisele piikidemurdmisele, mis ohustas USA ja maailma majandust.

Rahandusminister Janet Yellen hoiatas reedel taaskord USA võimaliku maksejõuetuse eest, kui kongress ei tõsta võlalage.

«Kõige värskemate saadaolevate andmete põhjal hindame praegu, et riigikassal ei ole piisavalt ressursse valitsuse kohustuste täitmiseks, kui kongress ei ole 5. juuniks võlalimiiti tõstnud,» kirjutas Yellen esindajatekoja spiikrile Kevin McCarthyle.

«Viimase minutini ootamine võib tõsiselt kahjustada ettevõtete ja tarbijate kindlustunnet, suurendada maksumaksjate lühiajalisi laenukulusid ja mõjutada negatiivselt USA krediidireitingut,» manitses Yellen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles