GPSi-põhine automaks? Andmekaitse inspektsioon laidab mõtet (5)

Brita-Maria Alas
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
10.06.2022, Tallinn. Ummik Tartu maanteel
10.06.2022, Tallinn. Ummik Tartu maanteel Foto: Teele Toova

Andmekaitse inspektsioon (AKI) leiab, et arenguseire keskuse ettepanek paigaldada automaksu eristamiseks autodesse GPS-seadmed on vähemalt kõlanu järgi põhjendamatu. 

Arenguseire keskuse juht Tea Danilov ütles möödunud nädalal, et nende asutus on leidnud, et automaks võiks olla läbisõidupõhine. Vastavalt sellele, mis piirkonnas inimene sõidab, rakenduks erinev koefitsient, maapiirkonnas oleks see seega palju madalam.

«Üldiselt ei ole selline jälgimine proportsionaalne ja tungib inimeste privaatsfääri,» kommenteeris andmekaitse inspektsiooni avalike suhete nõunik Katrin Haug. Ta lisas, et ehkki maksumuudatusel on kahtlemata oluline fiskaalpoliitiline eesmärk, tuleks sellise lähenemise osas kindlasti analüüsida, kas eesmärki oleks võimalik saavutada mingil inimeste privaatsusesse vähem sekkuval viisil.

Privaatsusele viitas esiti ka Danilov. «Teine küsimus on andmekaitse. Kas inimesed on valmis jagama riigiga infot, kus ja millal nad sõitsid. Praegu on valitud klassikalise automaksu tee. Seda on rahandusministeerium minu teada juba varem üritanud valitsusse viia,» arutles ta. 

AKI tõi välja, et kuna rahvastikuregistris olevate inimeste elukohaandmete ebatäpsus jääb mõnekümne protsendi ulatusse, ei ole see ilmselt piisavalt suur ebatäpsus, et põhjendada inimeste igapäevaste liikumismarsruutide kohta eraldi andmete kogumahakkamist.

«Kui kogu problemaatika seisneb maapiirkondade elanike vähestes valikuvariantides transpordivõimaluste osas, võib nende positsioon veelgi haavatavamaks muutuda, sest nende osaliselt sunduslikku auto kasutamist justkui ei usutaks, ilma et nad iga päev oma asukohta laseksid tuvastada,» märkis Haug. 

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles