Kohalikud: RMK raiskab mõttetule tee-ehitusele 144 000 eurot (6)

Ülle Harju
, ajakirjanik
Copy
RMK ehitab uut teed läbi soise maa, kiskudes maast välja nelja-aastased männiistikud, näitab Kooraste mees Peeter Raudsepp.
RMK ehitab uut teed läbi soise maa, kiskudes maast välja nelja-aastased männiistikud, näitab Kooraste mees Peeter Raudsepp. Foto: Ülle Harju

Riigimetsa Majandamise Keskus (RMK) raiskab 144 000 eurot ja loodus­varasid: laiendab-kraa­vitab tipp-topp metsa­teed ning ehitab läbi soise maa täiesti mõttetu uue teejupi, leiavad Põlvamaa küla elanikud.

Kooraste külas asuva teelõigu omanik Aivar (perekonnanimi on toimetusele teada – Ü. H.) pahandas: «Minul pole mingisugust blokki mitte kunagi olnud, nad kasutavad kogu aeg seda teed ja jumala pärast, kasutagu!» Ning rehmas: «Ja nüüd – anna näpp, võtavad käe!»

RMK on nimelt alustanud metsatee laiendamisega, mis läbib enne Sihva-Vidrike-Kärgula-Järvere maanteeni (kohalikus pruugis Kanepi-Kooraste teeni) jõudmist 115 meetri jagu Aivari maad.

«See plaan, mis neil oli ja mis mulle allkirjastamiseks saadeti... Vähe sellest, et see läheb minu maalt läbi, plaaniti sinna ka teekaitsevööndid (mõeldud on teeäärseid kraave – Ü. H.),» rääkis Aivar, viidates RMK Põlvamaa metsaülema Tiit Timbergi kirjale: «Selline tee vajab 8–10 meetri laiust trassi.» «Miks ma pean enda maast loovutama veel viis meetrit [5 x 115 m ehk 575 m²]?!».

Aivar on enda sõnul istutanud tee äärde metsa, kulutades selleks raha. «Tegin ettepaneku, et see maa, mille võrra mu [puid täis] istutatud maa läheb väiksemaks, saab teie maaks, teeme piirid ringi,» seletas ta. «Aus talupojaloogika ütleb: võtate mult selle ära, annate teiselt poolt täpselt sama palju asemele. Vorst vorsti vastu. See ei sobinud! Sobib ainult see, et ma pean andma, aga RMK ei pea midagi vastu andma!»

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles