Ansip nõuab Nestorilt eksimuse tunnistamist

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Andrus Ansip riigikogu infotunnis
Peaminister Andrus Ansip riigikogu infotunnis Foto: Peeter Langovits / Postimees

Peaminister Andrus Ansip nõuab riigikogulaselt Eiki Nestorilt avalikku eksimuse tunnistamist, kuna ta pole õppinud Leningradi kõrgemas parteikoolis, nagu Nestor on väitnud.

Parteitu performance’i-kunstnik Alar Sudaku avalikku kirja peaminister Andrus Ansipile Õhtulehele kommenteerinud riigikogu Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsiooni aseesimees Eiki Nestor tõdes, et «kahjuks usub Ansip seda, mida talle on õpetatud Leningradi kõrgemas parteikoolis.»

«Ma ei ole õppinud üheski parteikoolis. Kuivõrd teie esitatud faktiväide on vale, palun teil oma eksimust avalikult tunnistada,» teatas Ansip nüüd Nestorile.

Eiki Nestor kirjutab oma vastuses peaminisrile, et ta on ka varem avalikult ja avameelselt tundnud muret, et paljud nõukogude ajal õppinud inimesed usuvad tänaseni NLKP ajaloo ja teiste kommunistlike propagandaõpetuste loodud valekuvandit turumajanduslikust ühiskonnast ning  pingutavad ka täna selle nimel, et seda valeõpetust ellu viia.

«Õhtulehes ilmunu asjus aga aitab Teid ehk kõige rohkem näide riigikogu eilsest istungist. Seal peetud kõnes väitis üks Reformierakonna fraktsiooni liige, et sotsiaaldemokraadid lubasid valimistel «kooki moosiga.» Ei usu, et ta oleks selle all mõelnud toiduaineid. Ilmselt oli tegu metafooriga, kus antud mõiste alla sooviti mahutada meie sotsiaalmajanduslikud lubadused, kas või näiteks lastetoetuste tõstmine,» seisab Nestori kirjas peaministrile.

Nestori sõnul arvestab turumajandus Soomes või Rootsis iga inimesega. Eestis aga püütakse käituda nõukogude ajal omandatud valeettekujutuse najal, mida kompartei  selgitas ja seletas.

«Antud väljaütlemises kasutasin samal moel mõistet «Leningradi kõrgem parteikool». Selle all ma mõtlesin kõike seda, mida rääkisid meile nii NLKP Keskkomitee kui rajoonikomiteed, sampoliidid sõjaväes ja komsomol, kuni NLKP ajaloo õpikuni välja. Ma ei pidanud mingil juhul silmas õppimist antud asutuse päevases õppevormis või siis mingitel kursustel. Ehk oleks Teid vähem eksitanud, kui loo kirjutanud ajakirjanik oleks kasutanud selle mõiste juures jutumärke,» lõppeb saadiku vastus. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles