USA kuulutas välja uue sõjalise abipaketi Ukrainale (2)

BNS
Copy
Ukraina suurtükiväelased töös Donetski oblastis.
Ukraina suurtükiväelased töös Donetski oblastis. Foto: VIACHESLAV RATYNSKYI/Scanpix

USA teatas kolmapäeval ametlikult uuest 300 miljoni dollari suurusest sõjalisest abipaketist Ukrainale, vahendas ukrainlaste uudisteagentuur UNIAN.

Pentagoni pressiteenistuse teatel sisaldab see peamiselt erinevat laskemoona, mille seas õhutõrjerakette.

Teadaandes märgiti, et see on alates 2021. aasta augustist Ukrainale juba 39. sõjalise abi eraldamine Ühendriikide varudest.

«Pakett sisaldab võtmevõimekusi Ukraina õhutõrje toetamiseks, kui nad kaitsevad vapralt Ukraina sõdureid, tsiviilisikuid ja elutähtsat infrastruktuuri keset jätkuvaid Venemaa õhurünnakuid, mille käigus tapetakse tsiviilelanikke kogu riigis,» märgiti avalduses.

Avaldatud üleantud relvade loend sisaldas agentuuri andmetel vaid nimesid ja koguseid ei märgitud.

Abipaketti kuuluvad muu hulgas täiendavad raketid õhutõrjesüsteemi Patriot jaoks, õhutõrjeraketid AIM-7, Avengeri õhutõrjesüsteemid, Stinger raketid, täiendav laskemoon mitmikraketiheitjatele HIMARS,155 mm ja 105 mm suurtükimürsud, 105 mm tankilaskemoon, täppisjuhitavad raketid, Zuni raketid, laskemoon mehitamata õhusõidukitele, tankitõrjesüsteemid AT-4, rohkem kui 30 miljonit väikerelvade padrunit, demineerimisseadmed, öövaatlusseadmed, varuosad, generaatorid ja muu välitehnika.

«Ukraina vasturünnakuplaan on muljetavaldav,» ütles varem päeval USA vabariiklasest senaator Lindsey Graham usutluses ajalehele Politico.

«Kui Ukraina vastupealetung algab, siis ootab venelasi jõhker äratus,» ütles senaator meediale pärast nädalavahetuse reisi Kiievisse.

Graham, kelle Venemaa on Ukraina toetamise eest tagaotsitavaks kuulutanud, ei avaldanud vastupealetungi ega selle ajastuse kohta üksikasju, kuid ütles, et kujundamisoperatsioonid ehk löögid, mis nõrgestavad Venemaa kaitset, on juba alanud.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles