Sudaani armee ründas kõnelustelt lahkumise järel vastase baase

Copy
Armeejuht Abdel Fattah al-Burhan koos sõduritega Hartumis.
Armeejuht Abdel Fattah al-Burhan koos sõduritega Hartumis. Foto: -/SCANPIX

Sudaani armee ründas kolmapäeval pärast USA ja Saudi Araabia vahendatud relvarahukõnelustest lahkumist pealinnas Hartumis vastase baase suurtükiväega.

Armee süüdistas vastast oma relvarahuleppega võetud kohustuste täitmata jätmises.

Vahendajad on süüdistanud mõlemat poolt relvarahu rikkumises, mis pidi võimaldama turvalised koridorid humanitaarabi viimiseks seda üha enam vajavatele elanikele.

«Nii pealinna põhja- ja ka lõunaosas sattusid kiirtoetusvägede peamised baasid valitsusvägede rünnaku alla,» kinnitasid kohalikud elanikud uudisteagentuurile AFP.

USA ja Saudi vahendajad kinnitasid esmaspäeva õhtul, et armee ja poolsõjaväelised Kiirtoetusväed (RSF) on nõustunud pikendama viie päeva võrra humanitaarrahu, mida nad eelneva nädala jooksul korduvalt rikkusid.

«Armee on valmis võitlema võiduni,» ütles sõjaväeülem Abdel Fattah al-Burhan pealinnas sõdureid külastades.

RSF, mida juhib Burhani endine asetäitja Mohamed Hamdan Daglo, teatas omakorda, et kasutab õigust end kaitsta ja süüdistas relvarahu rikkumises armeed.

Alates sõja puhkemisest 15. aprillil on surma saanud üle 1800 inimese, näitavad vabaühenduse Armed Conflict Location and Event Data Project andmed.

ÜRO hinnangul on riigisiseselt kodudest põgenenud üle miljoni inimese ja veel pea 350 000 on põgenenud välismaale.

ÜRO hinnangul vajab üle poole rahvastikust ehk 25 miljonit inimest humanitaarabi.

Hartumis on terved rajoonid jäänud veeta ja elektrit on seal vaid paaril tunnil nädalas. Kolm neljandikku haiglatest lahingutsoonides on tegevuse peatanud.

Sudaani peamine kodanikeühendus Vabaduse ja Muutuste Jõud (FFC), mille Burhan ja Daglo 2021. aastal riigipöördega kukutasid, on korduvalt hoiatanud, et riik võib langeda täiemahulisse kodusõtta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles