POSTIMEES 166 ⟩ Miks on lugeja Postimehele truuks jäänud? (6)

Alexandra Saarniit
, ajakirjanik
Copy
Ajalehtedest tehtud ajalehte lugeva inimese kuju ehk Jaan Tõnis Lehepoeg.
Lilian Mengeli ajaleheskulptuur, tehtud  2021.a.
Ajalehtedest tehtud ajalehte lugeva inimese kuju ehk Jaan Tõnis Lehepoeg. Lilian Mengeli ajaleheskulptuur, tehtud 2021.a. Foto: Sander Ilvest

Postimees saab täna 166-aastaseks. Küsisime oma tellijatelt ja lugejatelt, milline on nende suhe Postimehega – mis meeldib ja mis võiks etemini olla.

Tartus elav 54-aastane Milja on Postimehe tellija olnud juba veerand sajandit ning ta nentis, et ehkki kõik päevad ühesugused ei ole ja vahel on mõni lugu vähem huvitavam kui teine, siis Postimehe juures ta midagi muuta ei sooviks.

«Eks midagi ikka alati leiab. Kümme viimast aastat tellin lehte ka seetõttu, et need maale ema juurde viia, kelle jaoks on kõige tähtsamad surmakuulutused,» ütles Milja.

Maakonnalehtede harvem ilmumine morjendab

60-aastane tartlanna Siiri on Postimehe tellija olnud vähemalt 1988. aastast. «Mulle ta sobib ja muud ajalehte mul praegu ei käi.» Kahju on Siiril vaid sellest, et suveperioodil ei ole põhilehega kaasas Tartu Postimehe lisa.

Ehkki Tartu Postimehes on suvine ilmumiskordade vähendamine tavapärane, siis sellest suvest ilmub hinnatõusu tõttu hõredamalt ka näiteks Sakala, Pärnu Postimehe ja Virumaa Teataja paberleht. Septembrist loksuvad maakonnalehed oma tavapärasesse rütmi tagasi, küll aga selle erandiga, et Tartu Postimees jääbki ilmuma vaid kolm korda nädalas.

Postimehe maja.
Postimehe maja. Foto: Sander Ilvest

Suvistest muudatustest oli pisut häiritud ka pärnakas, 52-aastane Kaido, kes sõnas, et kuna ta on harjunud Pärnu Postimeest iga päev lugema, siis on tal sellest väga kahju, et leht ilmub mõne kuu jooksul vaid kolm korda nädalas. «Ilmselt ma midagi juurde tellima ei hakka, sest mu proual on tellitud Delfi pakett.»

«Inimene muidugi harjub kõigega. Kuid jah, kõik on digi peale üle läinud. Vahel harva, kui mõne kirjagi saad. Seda juhtub ka paar korda aastas, kui kellelgi tuleb meelde jõulukaart saata,» naeris Kaido. «Ajad muutuvad ja eks tuleb ajaga kaasas käia.»

Lehte on ta tellinud juba mitukümmend aastat. Kriitikat tehes leidis ta, et maakonnalehes võiks rohkem kohalikust elust kirjutada. «Tihtipeale on nii, et näed pärast, et miski oli või toimus: laadad ja asjad. Aga enne pole kuulnudki, et need oleks tulemas!» ütles Kaido.

Edasi ajal alanud sõltuvus

22-aastane tallinlane Ellinor aga ootaks kultuuriinimesena rohkem kultuuriteemalisi lugusid. «Ma olen nii kaua juba Postimeest tellinud – see on vist märk, et kõik on hästi,» lisas neiu ja täpsustas, et on lehte tellinud neli aastat. «Mu vanematekodus käis Postimees ja mõtlesin, et oleks hea, kui endal ka käiks!»

Tartust pärit 83-aastase Kalle postkasti jõuab leht juba Edasi ajast ning enim meeldib talle lugeda spordirubriiki ja lehes olevaid ristsõnu ning sudokusid lahendada.

Ka Valgas elav 80-aastane Ardo on Postimeest tellinud Edasi ajast saati. «Ega ma ei ütle, et kaanest kaaneni loen, aga teatud rubriike loen kogu aeg. Tunnen kohe puudust, kui ma Postimeest ei loe, kui on näiteks puhkus ja olen ära sõitnud! Mul on Postimehe-sõltuvus!» naeris Ardo. Tema alustab lehe lugemist alati anekdootidest ning seejärel liigub poliitika ja teiste päevauudiste juurde.

57-aastane tallinlane Madis on Postimehe tellija olnud kümmekond aastat. «Tellin, sest mulle meeldib hirmsasti paberajalehte lugeda. Minu jaoks on see luksus. Meeldib, et võtan hommikul ajalehe, laotan ta söögi kõrvale lauale, sirvin ja loen. Paberist ajalehte võib rasvaste näppudega näppida.» Tal on mälestus lapsepõlvest, kui ka tema vanaisa hommikurutiin oli selline, et ostis putkast lehe ning asus seda laua taga lugema.

Aga miks Postimees? «Mulle meeldib Postimehe sisu kõige rohkem. Kuna minu maailmavaade on konservatiivne, siis minu arvates ajab Postimees sama asja. See on ka pealkirjas, et seisab Eesti asja eest,» jagas Madis oma arvamust.

Postimehe ajalehed.
Postimehe ajalehed. Foto: Konstantin Sednev

Rohkem kergemat ja positiivsemat sisu

Haljalas elav 26-aastane Kauro sõnas, et on lehte tellinud vähemalt kuus aastat ning tellimus sai tehtud, kuna aastaid tagasi tundus see talle populaarne n-ö linnainimese leht. Nüüd on igapäevane lugemine talle harjumuseks muutunud.

«Loen peamiselt Eesti uudised ja kuna ma elan maal, siis selliseid uudiseid, mis maaelu puudutavad,» sõnas Kauro. Tagasisidena ütles ta, et tema meelest on mõni uudis tarbetult pikalt ning keeruliselt kirja pandud. «Aga see oleneb sellest ka, kes kirjutanud on. Muidu olen küll rahul.»

Tartus elav 63-aastane Piret on Postimehe paberlehte tellinud umbes 20 aastat. Arvutist loeb ta uudiseid vaid siis, kui seda leheveergudelt ei leia.

«Mulle eriti meeldib see laupäevane paks leht [Postimees Nädal]. See on eriti huvitav ja seal on ristsõnad. Vanasti oli Arter, siis tellisin Postimeest juba selle pärast,» ütles Piret. Ta leidis, et kuigi sündmusi kajastatakse Postimehes hästi, siis ootaks ta rohkem positiivseid lugusid.

«Juba Ukrainas toimuvat iga päev lugeda on päris raske. Ma saan aru, et see on paratamatu, aga siis juures võiks midagi lõbusamat olla,» märkis ta.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles