LUUBI ALL Eradetektiivid tegutsevad lubatu ja lubamatu piiril

Tiina Laura Kimmel
, ajakirjanik
Copy
Praegu Eestis eradetektiive klassikalises tähenduses ei ole. On firmad, kes pakuvad infokogumise või inkasso teenust.
Praegu Eestis eradetektiive klassikalises tähenduses ei ole. On firmad, kes pakuvad infokogumise või inkasso teenust. Foto: Artur Kuus

Eestis on eradetektiive umbes viieteistkümne ringis, ent neid on raske leida isegi usinal guugeldajal, sest nende tegevuse korraldamiseks puudub siiani seadus.

Üheksakümnendatel, kui võis peaaegu kõike teha, oli Eestis eradetektiivide kuldaeg. Krimisarjadest nähtud moel jälitati lahutuse tarbeks üht naist 24 tundi ööpäevas, tema käike ning kohtumisi fikseeris ja pildistas lausa kaheteistkümnemeheline detektiivisalk. Kõik selleks, et välismaalasest abikaasa ei jääks lahutuse käigus ilma oma varast.

Või jälgiti piinliku täpsusega tuntud ärimehe liikumist, kuulates pealt kõiki telefoni- ja muid vestlusi. Abiks olid võltsvuntsid, juuste värvimine, parukate kasutamine, samuti infiltreerumine töökohta ajutise abilisena.

Kui arvate, et eradetektiivide elu on praegu sama põnev ja glamuurne kui üheksakümnendatel või «Kättemaksukontoris», siis peate pettuma.

Meie riigis puudub ikka veel seadus, mis seda valdkonda reguleeriks, ja seetõttu pole eradetektiivid soovinud või julgenud oma tegevust avalikustada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles