FOTOD Vanamootorrattad kogunevad Tallinnas ajaloolisele võidusõidule

Postimees
Copy

Tallinnas toimub laupäeval pealinna esimese, 1913. aastal toimunud mootorrattavõistluse mälestuseks vanamootorrataste võidusõit, mis algab kell 14 Tallinnast Rotermanni kvartalist suunaga Salmistu sadama poole.

Võistluse eripäraks on, et võistlejad peavad umbes 50 versta läbimiseks hoidma keskmist kiirust 44 km/h – see on kiirus, millega omal ajal läbis raja mototsiklettide võiduajamise võitja.

Kogunemine algab kell 12 Roseni 8. Mälestussõidule on end kirja pannud 46 võistlejat. Mootorratta kriteeriumiks on, et see on vanem kui 35 aastat, sel on luba tänaval liigelda ning ratas on tehniliselt korras.

«Vaatamata sellele, et sündmusi toimub üle Eesti igal nädalavahetusel väga palju, on end võistlusele kirja pannud ligi poolsada võistlejat ning see on väga äge,» ütles sõidu korraldaja, Eesti Vanamootorrattaklubi Unic-Moto president Andrus Lüüding.

Ta nentis, et vanatehnika taastamine ning uunikummootorrataste ja -autodega sõitmine on hobi, mille leiab enda jaoks aasta-aastalt aina enam inimesi.

«Unic-Moto juured ulatuvad aastasse 1976 ning meil on üle 170 liikme – selline järjepidevus ning suur klubiliikmete arv näitab, et meie inimesed väärtustavad ajalugu. Lisaks on Eestis veel kümneid vanatehnikaklubisid. Ühelt poolt on tegemist roostese, õlise ja müriseva hobiga, teisalt pakub see palju silmarõõmu ning olgem ausad – vanade asjade remontimine ja ellukutsumine uute soetamise asemel teeb teene ka keskkonnale,» rääkis ta.

Keskmine kiirus 44 km/h, abivahendeid kasutada ei tohi

Esimesel Tallinnas aset leidnud mototsiklettide 50 versta võidusõidul anti start Russalka juurest ja sõit läks mööda Narva maanteed. Distantsi pikkuseks oli 50 versta ehk 53,34 kilomeetrit ning esikoha võitis spordiseltsi liige Eric ajaga 1 tund 12 minutit ja 30 sekundit, tema keskmiseks kiiruseks sai 44 km/h.

Täpselt sada aastat hiljem, 1. juunil 2013 tähistati seda sündmust esmakordselt – toona startisid Lasnamäe veerelt Oru tänavalt 50 versta pikale teekonnale mööda vana Narva maanteed 32 vanamootorratturit.

«Sel korral alustame selle võidusõidu tähistamist väljanäitusega Rotermani kvartalis 3. juunil kell 12. Esimene võistleja saab stardi kell 14 ja stardiintervall on 30 sekundit. Võidukihutamise eesmärgiks oli kogu teekonna vältel hoida 110 aastat tagasi toimunud sõidu võitja saavutatud keskmist kiirust 44 kilomeetrit tunnis, kusjuures sinna sisse tuleb arvestada ka Tallinna linna teeolud ja valgusfoorid. Samas on trassil ka salajasi ajavõtupunkte, nii et võimalikult ühtlase kiirusega tuleb sõita terve marsruut,» selgitas Lüüding.

Trassi pikkus on 51,1 kilomeetrit ehk õige pisut vähem omaaegsel 50 versta sõidul. Individuaalsed kohad tuuakse välja trassi läbimise ja vahepunkti eksimuste väikseima karistuspunktide summa järgi. Arvestus on selline, 1 sekund = 1 punkt. Võrdsete punktide korral on eelis vanemal masinal, ühevanuste masinate puhul varemstartinul.

«Kõige keerulisem on võistluse juures see, et head tava järgides ei kasuta võistlejad trassil lisaseadmeid nagu kell ja GPS ega kõrvalist abi läbitava tee ning kulunud aja hindamisel. Mototsiklettide võidusõit toimub aususel, sisemisel aja ja kiiruse tunnetamisel ning täpsusel. Lähme ajas 110 aastat tagasi ja naudime seda kiirust, millega võideti 1913. aastal mototsiklettide sõidul Tallinnas esimest korda esikoht,» ütles võistluse korraldaja.

Kuna sõit toimub avalikel teedel, siis tuleb võistlustrassil täita kõiki liikluseeskirja nõudeid. Võistlejad saavad küll legendi, ent igaks juhuks on keerulisemad pöördekohad trassil varustatud Unic-Moto suunavate viitadega, samuti aitavad kaasa mootorratturid WIMA Estoniast.

Enne ja pärast võistlust on aga võimalik vanamootorrataste ja nende juhtidega tutvuda kell 12-14 Rotermanni kvartalis, Chicago 1933 ja Metropol Spa vahelisel alal ning kell 15.30-17.30 Salmistu sadama parklas.

Sõidu marsruut

Roseni – Ahtri – Reidi – Pirita tee – Kloostrimetsa tee – Pärnamäe tee – Muuga tee – Kallavere tee – Maardu tee – Orumetsa – Keemikute – Kallavere-Ülgase tee – Rebala – Kiriku tee – Jõelähtme-Kemba tee – Kaberla-Kaberneeme tee – Kiiu-Kaberneeme tee – Kuusalu-Valkla tee – Sadama tee. Finiš on Salmistu sadamas ja sõidu lõpetab väike väljanäitus Salmistu sadama parklas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles