Austini sõnul on dialoog Hiinaga hädavajalik

Copy
USA kaitseminister Lloyd J. Austin Singapuris tippkohtumisel.
USA kaitseminister Lloyd J. Austin Singapuris tippkohtumisel. Foto: Vincent Thian/Scanpix

USA ja Hiina vaheline dialoog on oluline ja aitab vältida valearvestusi, mis võivad viia konflikti, ütles laupäeval USA kaitseminister Lloyd Austin.

«USA usub, et avatud suhtlusliinid Hiina Rahvavabariigiga on hädavajalikud ning seda eriti meie kaitse- ja sõjaväejuhtide vahel,» ütles Austin Singapuris Shangri-La Dialoogi kaitsetippkohtumisel.

«Mida rohkem me räägime, seda rohkem saame vältida arusaamatusi ja valearvestusi, mis võivad viia kriisi või konfliktini,» toonitas Austin.

USA kaitseminister Austin ja tema Hiina ametivend Li Shangfu vestlesid reedel põgusalt Singapuris, teatas Pentagon pärast seda, kui Peking oli lükanud tagasi kutse ametlikult kohtuda.

Austin ja teised USA ametnikud on töötanud selle nimel, et luua Aasias liite ja partnerlussuhteid Hiinale vastuseismiseks, kuid on olnud ka märke, et mõlemad pooled teevad tööd ka omavaheliste suhete parandamiseks.

USA kutsus Li tippkohtumise kõrvalt Austiniga kohtuma, kuid Hiina võimud keeldusid.

«Austin ja Li rääkisid põgusalt tänaõhtusel Shangri-La Dialoogi avaõhtusöögil Singapuris. Kaks liidrit surusid kätt, kuid sisulist mõttevahetust ei toimunud,» ütles Pentagoni pressiesindaja brigaadikindral Pat Ryder avalduses.

Ryder lisas, et Pentagon usub avatud sideliinide säilitamisse ja taotleb jätkuvalt sisulisi arutelusid sõjaväelaste vahel eri tasanditel, et vastutustundlikult suhteid hallata.

Suhted Washingtoni ja Pekingi vahel on mõranenud mitmete probleemide, mille seas eriti Taiwani toetamise tõttu, mida Hiina peab oma lahutamatuks osaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles