Pühapäeval on Eesti lipu sünnipäev

BNS
Copy
Eesti lipp Pika Hermanni tornis.
Eesti lipp Pika Hermanni tornis. Foto: Peeter Langovits

Pühapäeval tähistatakse Eesti lipu 139. sünnipäeva lipuheiskamise, rongkäigu ja sünnipäevapeoga.

Sellel puhul heiskavad Eesti lipu kõik riigi ja kohaliku omavalitsuse asutused ning avalik-õiguslikud juriidilised isikud. Rahva ühtsustunde, kultuuri ja omariikluse auks on oodatud ka kõik teised lippe heiskama.

Pidupäeva hommikul kell 7 heisatakse lipp Eesti hümni saatel Pika Hermanni torni Tallinnas. Lipu heiskamist assisteerivad Tallinna Inglise Kolledži ja Jakob Hurda nimelise Põlva Rahvahariduse Seltsi esindajad. Pidupäevakõne peavad riigikogu esimees Lauri Hussar ja Eesti Lipu Seltsi esimees Jüri Trei. Õnnistussõnad ütleb EELK peapiiskop Urmas Viilma. Kella 11 ja 17 vahel pääseb rahvas ka Pika Hermanni torni.

Otepääl algab lipupäev kell 10 rongkäiguga keskväljakult kirikumõisa. Sünnipäevakõne peab Eesti Üliõpilaste Seltsi esimees Toomas Roosma. Kell 11 algab Otepää Maarja kirikus jumalateenistus. Teenivad EELK piiskop Joel Luhamets ja Valga praostkonna praost Mart Jaanson, esinevad koguduse ansambel, Otepää gümnaasiumi lastekoor ja segakoor Eveko. Kell 16 algab Otepää kultuurimajas kontsert, kus esinevad Kaneland High School Chamber Choir USA-st, Tartu tervishoiukõrgkooli naiskoor Emajõe Laulikud ja tehnikaülikooli akadeemiline naiskoor.

Tartus Eesti Rahva Muuseumis algab lipu sünnipäevapidu kell 14 Lotte ja Roosiga. Lisaks kontserdile külastatakse ühiselt kell 14.15 ja 15.15 sünnipäevalast – esimest sinimustvalget lippu. Toimub ka fotojaht ja mitmed temaatilised töötoad, keha saab kinnitada pannkookidega.

4. juunil 1884 kogunesid 24 Eesti soost üliõpilast Otepääle, et pühitseda ja õnnistada esimene sinimustvalge Eesti lipp. Üliõpilaste tunnuslipp hakkas ajapikku tähistama Eesti kultuuri ja rahvast laiemalt, XX sajandi alguseks oli see kinnistunud Eesti idee ja rahva ühendajana. Omariikluse saavutamisel võeti rahvusvärvid riigivärvideks. Eesti lipp ühendab Eesti rahvast ja riiki, selle kasutamise õigus on igaühel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles