PTA: suitsutatud liha võib sisaldada kantserogeenseid ühendeid

BNS
Copy
Suitsuliha
Suitsuliha Foto: Margus Ansu

Põllumajandus- ja toiduameti järelevalvetulemused näitavad, et suitsutatud lihatooted võivad sisaldada valesti suitsutamisel tervisele ohtlikke aineid.

Käes on suitsutamise ja grillimise hooaeg ning hooletus ja teadmatus võivad mõjutada tarbijate tervist. Põllumajandus- ja toiduameti toiduosakonna peaspetsialisti Kaisa Orgusaare sõnul näitavad eelmise aasta suitsutatud liha ja kala proovid, et traditsiooniliselt suitsutatud toodetes on polütsüklilise aromaatse süsivesiniku (PAH) sisaldus liiga kõrge.

«Eelmisel aastal analüüsiti kokku 40 liha- ja 32 kalatoodet, mis võeti erinevatelt laatadelt ja toidupoodidest Eestis. PAHi piirnormi ületus tuvastati 17 liha- ja kahes kalatootes, st nõuetele mittevastavad olid 43 protsenti lihatoodetest,» kirjeldas Orgusaar. Kõikide piirnormiületuste puhul peatati tootmine ja müük vastavas suitsuahjus suitsutatud toodetele, kuni kordusproov oli nõuetekohane.

Kuna PAHid tekivad orgaanilise materjali, näiteks puidu mittetäielikul põlemisel, ja need ladestuvad toidu pinnale, on see üks riskiallikas, sest regulaarsel PAHidega kokkupuutel on täheldatud vähki tekitavat toimet.

PAHidele on kehtestatud piirmäär, mida ületada ei tohi. «Eelmise aasta kõrgeim suitsulihas tuvastatud nelja PAH-ühendi summa oli 569,7 µg/kg, mis on lausa 47,5 korda kõrgem kui lubatud 12 µg/kg. Keskmine nelja PAH-ühendi summa oli 10,7 korda lubatust kõrgem,» ütles Orgusaar. PAH-proove tuleks võtta toidukäitlejatel minimaalselt kord aastas enesekontrolliplaani käigus, näiteks enne hooaja algust.

PAHide tekkel mängivad rolli mitmed tegurid. Kuna iga suitsuahi on erinev, tuleb käitlejal läheneda suitsuahjule individuaalselt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles