Veokijuht üritas üle idapiiri viia tuhandeid kuullaagreid (1)

Postimees
Copy
Piiripunkt Narvas
Piiripunkt Narvas Foto: Sander Ilvest

Mai lõpus pidasid maksu- ja tolliameti ametnikud Võrumaal Koidula piiripunktis kinni veoauto koos haagisega, millest avastati nii masinaehituses kui ka sõjatööstuses kasutatavad kuullaagrid.

Venemaale teel olnud veokijuht esitas piiriületuseks vajalikud dokumendid, kuid tolliametnikele jäid silma mõned ebatäpsused ning tekkis kahtlus, et veetav kaup võib olla sanktsioneeritud.

Lähemal uurimisel selgus, et veoauto üritas üle piiri viia 7841 kuullaagrit, 215 kuullaagriümbrist ning 2106 muud laagrit. Nõukogu määrusest (EL) 833/2014 tulenevalt (punkt X.A.X.003) on nende esemete väljavedu Venemaa Föderatsiooni keelatud.

Laagreid kasutatakse laialdaselt erinevate masinate ehituses, metallurgias, automaatikaseadmetes, aga ka sõjatööstuses.

Maksu- ja tolliameti välispiiri valdkonnajuhi Ants Kutti sõnul pole alates sanktsioonide kehtestamisest kuullaagrite deklareerimiskatseid piiril registreeritud. «Antud intsident on esmakordne juhtum Eesti-Vene piiril,» sõnas Kutti, lisades, et veokijuht koos kaubaga saadeti piirilt tagasi.

Maksu- ja tolliamet paneb inimestele ja ettevõtetele südamele praegusel ajal eriti hoolsalt järgida kaubanduspiiranguid ning rahvusvahelisi eeskirju, et piiriületus sujuks võimalikult ladusalt.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles