Kallas avas Eesti saatkonna Singapuris (1)

Postimees
Copy
Kaja Kallas Singapuris
Kaja Kallas Singapuris Foto: Valitsuse kommunikatsioonibüroo

Peaminister Kaja Kallas (RE) avas esmaspäeval koos Singapuri asepeaministri peaministri ülesannetes Lawrence Wongiga Eesti saatkonna ja ettevõtluskeskuse Singapuris, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo. 

Peaminister rõhutas saatkonna avamisel peetud sõnavõtus, et Eestil ja Singapuril on palju ühist. «Oleme aastate jooksul loonud Singapuriga tihedad kahepoolsed suhted. Eesti ja Singapur on mõlemad väikesed avatud majandusega riigid. Samuti oleme ühed arenenumad digiühiskonnad maailmas, kes väärtustavad innovatsiooni ja tehnoloogiat ning ka kvaliteetset haridust. Meil on palju nii üksteiselt õppida kui ka ülejäänud maailmale pakkuda,» märkis Kallas.

Kallas lisas, et väikeriikidena väärtustame Singapuriga sarnaselt rahvusvahelisel õigusel ja ÜRO põhikirjal põhinevat rahvusvahelist korda ning vajadust seda kaitsta: «Venemaa agressioon Ukraina vastu ei tohi ära tasuda, vastasel juhul julgustab see kõiki teisi võimalikke agressoreid maailmas. Euroopa ja Aasia julgeolek on selgelt seotud ning ka siin ei tohi olla kohta mõjusfääride poliitikal. Eesti on huvitatud stabiilsusest ja rahust Kagu-Aasias ning laiemalt India ja Vaikse ookeani piirkonnas. Selleks on meil oluline mõista siinse piirkonna muresid ja vaateid ning et seda paremini teha, peame siin ka kohal olema,» rääkis Kallas.

Kallas tõi esile, et Eesti ettevõtete huvi Singapuri ja laiemalt Kagu-Aasia piirkonna vastu on märgatavalt kasvanud. «Eesti riik tahab meie ettevõtetele kaugetel turgudel kaasa aidata. Samamoodi on oluline Singapuri ettevõtjatele aktiivselt tutvustada Eesti stabiilset majanduskeskkonda ja võimalusi – Eesti on väga hea investeeringute sihtpunkt. Seetõttu on mul hea meel, et saatkonna kõrval asub tööle ettevõtluskeskus. Eesti ettevõtted näevad Singapuris sõlmpunkti ja väravat Kagu-Aasiasse ning Eesti saab olla Singapuri ettevõtjate jaoks värav Põhja-Euroopasse,» rääkis peaminister.

Ka Eesti suursaadik Singapuris Priit Turk rõhutas, et nii mõnedki Eesti ettevõtted nagu Wise, Guardtime, Funderbeam, ClamBeat, Cybernetica, Ridango ja teised, on Singapuri ja siinsesse piirkonda laiemalt oma tee leidnud. Samas paljude meie ettevõtete jaoks ootavad maailma kiireima majanduskasvu potentsiaaliga ja üle 700 miljoni elanikuga Kagu-Aasia võimalused veel avastamist.

«Saatkond ja ettevõtluskeskus soovivadki suurendada Eesti ja meie ettevõtete nähtavust Singapuris ning ümbritsevates riikides, et aidata ettevõtetel siinsele turule siseneda ja leida koostööpartnereid, aga tuua ka Eestisse investeeringuid. Seda enam, et Singapuri finantsettevõtted on olulised globaalsed investeerijad, eriti investeerivad nad uutesse tehnoloogiatesse ja teadusmahukatesse lahendustesse,» ütles Turk.

Samuti märkis suursaadik Turk, et lisaks äri- ja majandusdiplomaatia arendamisele on saatkonna üks oluline töövaldkond Eesti kodanikele teenuste ja konsulaarabi pakkumine. «Singapuris elavate ja töötavate eestlaste arv kasvab. Samuti asub Singapur mitmete populaarsetete reisimarsruutide ristumiskohas ja head ühendused teiste piirkonna riikidega annavad võimaluse konsulaarteenuste osutamiseks,» ütles Turk.

Eesti saatkond ja ettevõtluskeskus asuvad Singapuri keskse äripiirkonna (CBD) südames. Ruumide sisekujundus on saanud inspiratsiooni Eesti loodusest ja kultuuripärandist ning Eestist kui innovaatilistest tehnoloogia- ja digiriigist. «Meie ruumid kõnelevad Eesti lugu. Lugu, kus omavahel põimuvad põline loodus, pikad kultuuritraditsioonid ja tehnoloogiline innovatsioon. Keskus annab Eesti ettevõtetele ideaalse võimaluse Singapuris ja regioonis olevate partneritega ärisuhete loomiseks, ürituste korraldamiseks ning Eesti tutvustamiseks,» selgitas ettevõtluskeskuse juht Johanna-Riinu Annuk.

Keskusesse sisenemisel tervitab külalisi Eesti haavapuu koorega kaetud sein. Keskuse lagi on kaunistatud vildiga, mille sisse on paigutatud LED-tuled. Selline lahendus võimaldab kujutada erinevaid Eesti loodusnähtusi, näiteks lumesadu, virmalisi ja päikesepaistelist päevavalgust. Koosolekuruumi seina ja lage katvad männiokkad loovad männimetsa eriefekti ning toimivad ka akustiliste paneelidena. Samuti on ruumides kasutatud palju Eesti disainelemente, näiteks käsitööna valminud lambid, mooduldiivanid ja pingid, mis on valmistatud seeneniidistiku baasil välja töötatud mükoplastist.

Saatkonna ja ettevõtluskeskuse ruumid on projekteerinud arhitektuuribüroo b210, mis sellel kevadel pälvis Eesti Arhitektide Liidu noore arhitekti preemia. Saatkonna ja ettevõtluskeskuse sisearhitektid on Mari Hunt ja Jekaterina Žakilova, kaasa lõid ka Kristian Taaksalu ning Nele Šverns. Valgustusdisainerid on Mariliis Kundla ja Marko Kuusik firmast ITK Lighting. Ruumid ehitas Singapuri ettevõte Jones Lang LaSalle Property Consultants Pte Ltd, projektijuht oli Julius Megia.

Singapuris asuva Eesti saatkonna ja ettevõtluskeskkonna aadress ja kontaktid

18 Robinson #21-01, Singapur 048547

+65 9729 8905

embassy.singapore@mfa.ee

18 Robinson #21-03, Singapur 048547

+65 9728 0834

Estonianbusinesshub.singapore@mfa.ee

Eesti esimene Singapuris resideeriv suursaadik Priit Turk andis Singapuri president Halimah Yacobile oma volikirja üle 31. augustil 2021.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles