FOTOD Lääneranna vallas saadi korraga pildile uskumatu hulk orhideesid

Postimees
Copy

MTÜ Käoraamat jagas ühismeedias, et Lääneranna vallas saadi mai lõpus korraga kaadrisse ennenägematu hulk Kuldkinga orhideesid. 

MTÜ Käoraamat kirjutas, et mitte kuskil mujal Eestis ei ole võimalik niivõrd palju Kuldkingi korraga kaadrisse saada ning õigupoolest neid nii väikesel alal koos ei õitsegi. «Pole kindel, kas kogu Euroopaski!»

«Kuldkinga leidub Eestis siin-seal, enamasti hajusalt üksikute taimede või eraldi puhmastena. Paljudes kohtades mõnikümmend, paremal juhul mõnisada. Kuid on ka kohti, kust võib paljudelt hektaritelt kokku lugeda isegi tuhat-paar või rohkemgi isendit,» kirjutati ühismeedias.

«Kuldkinga kasvukohad on metsad, võsastikud, kadastikud, puisniidud - enamasti ongi populatsiooni tihedust raske hoomata ja samas liiga lage (varjutuseta) ei tohi ka olla. Kusjuures paljudes kohtades on õitsvate isendite protsent üldisest võsude arvust üsna tagasihoidlik.»

MTÜ Käoraamat nentis, et on pisut uskumatugi, et selliseid kohti, kus niivõrd palju isendeid koos näha on, ikka veel eksisteerib. «Ebastabiilsete talvede, liigkuumade suvede, kevadiste kuivaperioodide ja kevadkülmade kiuste (eriti see aasta). Üldine saastatus ja inimese pealesurumine loodusele igas aspektis niikuinii juurde. Äsjased käigud mitmetesse naaberriikidesse vaid kinnitavad seda arusaama.»

MTÜ Käoraamat avaldas heameelt, et aastatega tehtud hooldustega on selle ja mõne teise koha kvaliteeti säilitada suudetud, mistõttu on arvukused endiselt liigi absoluutses tipus. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles