Lasnamäe klindiparki rajatakse vaateplatvormiga sild

Uwe Gnadenteich
, ajakirjanik
Copy
Lasnamäe pangal algasid Paevälja silla ehitustööd
Lasnamäe pangal algasid Paevälja silla ehitustööd Foto: Mats Oun

Tallinnas Lasnamäel hakati ehitama Klindipargi Paevälja silda, mis muudab jalutajatele ja kergliiklejatele Lasnamäe pangal liikumise turvalisemaks.

Paevälja sild on ka omamoodi vaateplatvorm, kust avaneb lummav vaade nii Tallinna lahele kui linnale.

Abilinnapea Vladimir Svet rääkis, et kolme linnaosa ühendava ligi üheksa kilomeetri pikkuse Klindipargi rajamine on üks Euroopa rohelise pealinna projektidest. «Eelmisel aastal korraldati pargi rajamiseks nii ideekorje kui -konkurss, mille tulemusel on kavas paeklindil kulgev pargiala muuta sidusaks ja terviklikuks vaba aja veetmise kohaks, mis kaitseb pealinna elurikkust ja suurendab linlaste keskkonnateadlikkust. Paevälja silla rajamine on üks osa nende plaanide realiseerimisest,» lausus Svet.

Kuue meetri pikkune ja 2,5 meetri laiune raudbetoonist sild paigaldatakse paeklindile ehitatud tugiplokkidele. Silla piirded valmistatakse pinnatöötluseta terasest, käsipuu termotöödeldud saarepuidust.

Lasnamäe linnaosa vanem Julianna Jurtšenko selgitas, et üle kolme meetri sügavuse lõhe viinud isetekkeline purre ei olnud looduses liikujatele turvaline. «Paevälja sild moodustab ühe osa perspektiivsest paeklindipealsest liikluskoridorist. Uue silla ehitustööde käigus välditakse maksimaalselt taimestiku kahjustamist ja olemasolevat teekatet lammutatakse nii vähe kui võimalik,» lisas Jurtšenko.

Paevälja silla projekteeris ja ehitab OÜ BauEst. Projekt on tehtud koostöös ja kooskõlas riigi keskkonnaameti ja Tallinna botaanikaaia spetsialistidega. Ehitustööd viiakse lõpule suve jooksul ning need lähevad maksma ligi 118 000 eurot.

Planeeritav Klindipark algab Tartu maanteest ja kulgeb kuni Pallasti sillani mööda Lasnamäe tänavat, seejärel jätkub mööda Valge tänava äärt kuni Narva maanteeni välja. Klindipargi põhiosaks kujuneb aga Mäe tänavast algav Suhkrumäe paekallas, mis kannab ka olulist kultuuriajaloolist rolli: sealsetest paemurdudest on Lasnamäe lubjakivi murtud juba muinasajast saadik ja üle Eesti ehitiste ning kindluste müüridesse laotud. Edasi kulgeb kavandatav pargiala piki Narva maantee äärset nõlva ja lõpeb Pirita jõeorus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles