Zelenskõi kutsus rahvusvahelisi organisatsioone päästetöödega ühinema

BNS
Copy
Kaader Hersonist.
Kaader Hersonist. Foto: George Ivanchenko/Scanpix

President Volodõmõr Zelenskõi rääkis oma igaõhtuses videosõnumis katastroofilisest olukorrast ukrainlastele abi osutamisel Hersoni oblasti okupeeritud osas ja kutsus rahvusvahelisi organisatsioone päästeoperatsiooniga ühinema, edastas ukrainlaste uudisteagentuur UNIAN.

«Täna pööratakse kogu päeva jooksul maksimaalset tähelepanu Venemaa terrorirünnaku tagajärgedele Kahhovka hüdroelektrijaamas. Meie kontrolli all oleval territooriumil on üle ujutatud kümned asulad. Tuhanded majad! Evakueerimine jätkub. Ja seda tule all! Vene suurtükivägi jätkab rünnakuid kõigest hoolimata,» rääkis president.

Samas märkis Zelenskõi, et olukord Hersoni oblasti venelaste poolt okupeeritud osas on täiesti katastroofiline.

«Okupandid lihtsalt hülgasid inimesed nendes kohutavates tingimustes. Ilma päästmiseta, ilma veeta, lihtsalt hulgaliselt üleujutatud majade katustel. Ja see on veel üks Venemaa tahtlik kuritegu: pärast seda, kui terroririik on põhjustanud katastroofi, siis üritab see kahju võimalikult ulatuslikuks muuta,» sõnas riigipea.

Zelenskõi sõnul on praegu vaja maailma selget ja kiiret reaktsiooni toimuvale.

«On isegi võimatu täpselt kindlaks teha, kui palju inimesi ajutiselt okupeeritud Hersoni oblasti territooriumil võib ilma päästmiseta, joogivee, toiduta ja arstiabita surra. Meie sõjaväe- ja eriteenistused päästavad inimesi nii palju kui võimalik, kuid on vaja teha suuremaid jõupingutusi. On vaja, et rahvusvahelised organisatsioonid, nagu Rahvusvaheline Punane Rist, ühineksid viivitamatult päästeoperatsiooniga ja aitaksid inimesi Hersoni piirkonna okupeeritud osas,» rääkis president.

«Kui praegu sealses katastroofitsoonis rahvusvahelist organisatsiooni ei ole, siis seda pole üldse olemas. See tähendab, et see on teovõimetu,» ütles Zelenskõi.

Riigipea sõnul on kõik Ukraina ja valitsuse asjakohased pöördumised avalikud kättesaadavad.

Riigipea rõhutas samas, et Ukraina on juba saanud paljude maailma juhtide, riigipeade, valitsuste ja riikidevaheliste ühenduste toetuse, kes mõistsid selgelt hukka Venemaa järjekordse kuritegevuse – ökotsiidi.

«Üheskoos peame okupandid vastutusele võtma. Nad kontrollisid üle aasta nii tammi ja ka kogu hüdroelektrijaama. Vene propagandistid arutasid just sellist stsenaariumi – inimtegevusest tingitud katastroofi. Juba eelmisel sügisel hoiatasime maailma Venemaa võimaliku sellealase tegevuse eest Kahhovka hüdroelektrijaamas. Kutsusime üles ka rahvusvahelise vaatlusmissiooni lähetamisele Kahhovkasse ja hüdroelektrijaama kõikidesse struktuuridesse. Kahjuks ei piisanud maailma tähelepanust siis kõige selle tagamiseks. Nüüd tuleb tähelepanu maailmas koondada, et likvideerida Venemaa põhjustatud järjekordse katastroofi tagajärgi. Peame ära hoidma okupantide edasise hävitustegevuse,» toonitas Zelenskõi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles