Zelenskõi pidas Dnipropetrovskis veevarustuse tagamise teemalise koosoleku

BNS
Copy
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi.
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi. Foto: Pool /Ukrainian Presidentia/Scanpix

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi pidas tööreisil Dnipropetrovski oblastis nõupidamise Kahhovka veehoidlast sõltuva veevarustuse teemadel, et kindlustada piirkonna elanikke joogiveega, edastas ukrainlaste uudisteagentuur UNIAN.

Presidendi kantselei pressiteenistuse teatel ütles Dnipropetrovski oblasti sõjaväeadministratsiooni juht Serhi Lõsak, et Kahhovka hüdroelektrijaama tammi plahvatus põhjustas probleeme ümberkaudsete linnade elanike joogiveega varustamisel. Probleeme on muu hulgas Krõvõi Rihis, Marganetsis, Pokrovis ja Nikopolis. Eelkõige peatus veevarustuse töö Pokrovis ja Marganetsis, kus see korraldati ümber raudtee- ja maanteetranspordi kaudu.

Ukraina ülesehitamise asepeaminister Oleksandr Kubrakov andis ülevaate piirkonna veetorustike ja veehoidlate ehitusprojektidest. Ministri sõnul tagab nende projektide elluviimine kannatanud piirkondade inimestele kvaliteetse joogivee. Lisaks on kavas laiendada kaevude võrku Dnipropetrovski oblastis ja rekonstrueerida olemasolevad veetorustikud.

Samuti kuulati ära Krõvõi Rihi kaitsenõukogu esimehe Oleksander Vilkuli, Marganetsi linnapea Gennadi Boroviki, Nikopoli linnapea Oleksandr Sajuki ja Pokrovski linnapea Oleksandr Šapovali ülevaade kodanike veevarustuse kohta.

Zelenskõi juhendas lahendama asulate veevarustuse tagamiseks tehnika ja lisavarustuse kaasamise küsimust.

Pärast seda, kui venelased lasid õhku Kahhovka hüdroelektrijaama, korraldasid Dnipropetrovski oblasti võimud kiiresti nõupidamise veevarustuse tagamiseks.

Vilkul märkis, et olukord on väga keeruline.

Ülemraada eelarvekomisjon leppis neljapäeval toimunud koosolekul kokku 1,5 miljardi grivna eraldamises relvastatud agressiooni tagajärgede likvideerimise fondist magistraalvee rajamise pilootprojekti elluviimiseks.

Zelenskõi külastas neljapäeval üleujutatud Hersoni oblastit, kus jätkub inimeste evakueerimine.

Zelenskõi ütles, et ta tegi töövisiidi Hersoni oblastisse, kus ta arutas elanikkonna evakueerimist potentsiaalsetest üleujutuspiirkondadest, Kahhovka tammiplahvatuse põhjustatud eriolukorra likvideerimist ja tulvapiirkondade toetamise korraldamist.

ÜRO tuumajärelevalveamet teatas neljapäeva õhtul, et Euroopa suurim aatomielektrijaam saab pärast tammi kahjustamist jätkuvalt vett reservuaarist, millega lükati seega ümber operaatori varasem informatsioon.

«Ukraina Zaporižžja tuumaelektrijaam jätkab jahutusvee pumpamist Kahhovka veehoidlast,» seisis Rahvusvahelise Aatomienergiaagentuuri (IAEA) avalduses.

Hüdroelektrijaama operaator Ukrhidroenerho teatas varem päeval, et Kahhovka hüdroelektrijaama veehoidla ei anna enam vett Zaporižžja tuumajaama reaktorite jahutamiseks.

NATO peasekretär Jens Stoltenberg kutsus neljapäeval alliansi liikmeid üles kiirendama humanitaarabi andmist Ukrainale pärast suure tammi purustamist.

Ukraina välisminister Dmõtro Kuleba andis videolingi vahendusel NATO suursaadikutele ülevaate Kahhovka tammi hävimisest, mille Kiiev süüdistab Venemaad.

Stoltenberg tõdes kohtumisel, et tagajärjed tuhandetele inimestele ja keskkonnale on dramaatilised, ning ta kutsus liitlasi üles kiiresti toetust andma.

«Liitlased väljendasid tugevat solidaarsust Ukrainaga ja paljud osutavad juba kriitilist abi, sealhulgas veefiltreid, pumpasid, generaatoreid ja varjendiseadmeid,» edastati avalduses.

Vene kontrolli all oleva tammi hävimine on ujutanud üle 600 ruutkilomeetrit ja sundinud tuhandeid inimesi põgenema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles