Viljandimaal põles ulatuslikult turbaraba

Postimees
Copy
Turbaraba kustutamine
Turbaraba kustutamine Foto: Päästeamet

Täna keskpäeval avastati Viljandimaal Mulgi vallas Ärikülas turbatootmisalal tulekahju. Keset raba oli süttinud kaks suurt turbaauna, tuule toel levis põleng veel ühele turbaaunale.

​Õhtuks tuul vaibus ja Viljandimaa rabapõleng õnnestus täielikult kontrolli alla saada. «Päästjad jätkavad sügaval turbas olevate kollete otsimist ja loputamist täna pimedani ning kustutustöid vastavalt vajadusele ka järgnevatel päevadel,» teatas päästeamet.

Laupäeval kell 12.30 teatati häirekeskusele, et Mulgi vallas Ärikülas põlevad turbarabas turbatootmisalal kaks suurt turbaauna. Päästjad reageerisid neljanda ehk kõrgeima väljasõiduastme järgi ning kohal käisid mitme maakonna meeskonnad: sündmuskohale saadeti Viljandi, Suure-Jaani, Nuia, Mustla, Abja, Tõrva, Valga ja Kilingi-Nõmme päästekomando päästjad.

Põleng levis tuulega kolmandale turbaaunale ning tules oli umbes viiehektariline ala. Päästjatel õnnestus takistada tulekahju levik metsa. Kohale saadeti spetsiaalse metsakustutusvarustusega konteiner. Tulekahju kustutamist raskendas tuul, mis lennutas sädemeid põlengualalt kaugemale.

Turbapõlengute kustutamine on päästjatele äärmiselt raske, aja- ja ressursikulukas töö. Põlev turvas tuleb tulemuslikuks kustutamiseks veega täielikult läbi loputada. Samas süttivad rabas tuulega lendavatest sädemetest kergesti järjest uued tulekolded.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles