Geipastorit noaga rünnanud meest ähvardab riigist väljasaatmine (4)

Margus Paaliste
, ajakirjanik
Copy
Narva vastas asuv Ivangorodi piiripunkt
Narva vastas asuv Ivangorodi piiripunkt Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Tallinnas geikristlaste üritusel eile pärastlõunal noaga Soome geipastorit rünnanud 25-aastane Eestis elav Venemaa kodanik on varasemast ametivõimudele tuttav: mehel on all menetlus keelatud sümboolika kandmisest.

«Tegu oli radikaalsetest usulistest motiividest ajendatud vihakuriteoga,» kommenteeris ühismeedias siseminister Lauri Läänemets (SDE) pühapäeval juhtunut, kui politsei pidas Tallinnas noaga inimesi rünnanud 25-aastase Eestis elava Venemaa kodaniku. Mees toimetati kinnipidamiskeskusesse.

«Tegu oli üksikjuhtumiga, millele politsei reageeris kiiresti ning menetlus käib avaliku korra raske rikkumise alusel. Selle eest võib karistada kuni viieaastase vangistusega,» märkis Läänemets, mainides ühtlasi, et kinnipeetaval on eelmisest aastast all ka menetlus keelatud sümboolika kandmisest. «Ühtlasi vaatab politsei üle mehe Eestis viibimise alused.»

«Me ei luba oma riigis Venemaa huvides provokatsioone toime panna ja Eesti riik käitub iga seesuguse juhtumi korral otsustavalt,» lisas Läänemets.

Ministri sõnul on eilne rünnak meeldetuletuseks, et sõnadel on tagajärjed. «Kui arvamusliidrid – olgu selleks siis poliitikud või usujuhid – süsteemselt pisendavad oma avalikes sõnavõttudes mõne vähemuse õigusi ja vabadusi, siis varem või hiljem võib sellisest mõtlematust või vastupidi vägagi läbimõeldud vastandavast kõnepruugist saada mõne radikaliseerunud fanaatiku käe läbi kuritegu,» lõpetas ta.

Ka riigikogu LGBT+ kogukonna toetusrühm avaldas täna sügavat kahetsust eilsel üritusel toimunud viharünnaku pärast.

Elu24 vahendab, et häirekeskus sai pühapäeva pärastlõunal teate, et Tallinnas Komandandi tänaval asuvas meelelahutusasutuses ründas 25-aastane mees 30-aastast meest, kes sai rünnaku käigus viga. Viga said ka 49-aastane naine ja 30-aastane mees, kes kannatada saanud meest ründaja eest kaitsesid. Kiirabi viis kannatada saanud inimesed, 30-aastased mehed ja 49-aastase naise haiglasse.

Juhtumit pealt näinud naise sõnul korrutas noormees, et Jumal vihkab homoseksuaalsust ning et tema armastab Eestit ja ei taha, et homod siia tulevad. «Kui ütles, et Jumal karistab Eestit selliste asjade eest, küsis politseinik, et miks siis tema ise seda tegema peaks. Vastusest ma täpselt aru ei saanud, aga midagi umbes sellist, et ta teeb Jumala heaks seda,» ütles naine Elu24-le.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles