IAEA juht külastab Zaporižžja tuumaelektrijaama

Copy
Kaader Hersoni oblastist pärast Kahhovka tammi purustamist.
Kaader Hersoni oblastist pärast Kahhovka tammi purustamist. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

ÜRO Rahvusvahelise Aatomienergiaagentuuri (IAEA) juht Rafael Grossi peaks teisipäeval külastama Ukrainas asuvat Zaporižžja tuumaelektrijaama.

Muu hulgas plaanib IAEA kontrollida veetaset tuumajaama veehoidlas.

IAEA teatas varem muu hulgas uudisteagentuuri Reutersi vahendusel, et pärast olulise anomaalia tuvastamist on vaja kontrollida tehast ümbritsevat veetaset.

Veetaseme kõrgus on tuumajaama veepumpade töös kesksel kohal. Grossi sõnul püsis nädalavahetusel veetase stabiilne umbes ööpäeva.

Ukraina aatomienergiaagentuur Enerhoatom lülitas Kahhovka tammi purunemisest põhjustatud üleujutuste tõttu ettevaatusabinõuna välja Zaporižžja tuumaelektrijaama viimase tööle jäänud reaktori.

Vene vägede kontrolli all oleva tuumajaama kuuest reaktorist viis olid juba varem nn külma väljalülitatuse seisundis, mis tähendab, et kõik kontrollvardad on sisestatud reaktori südamikku peatamaks tuumalõhustumisreaktsioon ning soojuse ja rõhu teke.

Enerhoatom teatas reede õhtul avalduses, et Dnipro jõele rajatud Kahhovka hüdroelektrijaama tammi purunemisest Zaporižžja tuumajaamale otsest ohtu ei ole, kuid selle tõttu on langenud järsult selle jahutusseadmetes kasutatava vee tase.

Viimane reaktor lülitati välja neljapäeval, ütles Enerhoatom ja lisas, et otsust mõjutasid ka mürsurünnakud elektrijaama lähedal, mis kahjustasid seda Ukraina energiasüsteemiga ühendavaid õhukaableid.

Kui kõigi reaktorite töö on peatunud, hakkavad temperatuur ja rõhk järk-järgult langema ning väheneb radioaktiivse kütuse jahutamiseks vajaliku veel hulk.

Zaporižžja tuumajaamas töötavad endiselt Enerhoatomi töötajad, kuigi jaam ise on venelaste kontrolli all.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles