Ukraina vasturünnaku lõppeesmärk on kõigi alade vabastamine

BNS
Copy
Ukrainlaste soomuk BMP-1 Bahmuti lähedal.
Ukrainlaste soomuk BMP-1 Bahmuti lähedal. Foto: Stringer/Scanpix

Ukraina vasturünnaku lõppeesmärk on kõigi alade vabastamine, mille seas ka okupeeritud Krimm, teatas esmaspäeval telekanalile CNN Ukraina presidendikantselei asejuht Ihor Žovkva.

Uudist vahendas ukrainlaste uudisteagentuur UNIAN.

Ametnik kinnitas, et pealetungioperatsioonid käivad, kuid üksikasjadesse ei laskunud. Samuti rõhutas Žovkva, et eesmärkide saavutamiseks võib kuluda mitu kuud.

Žovkva meenutas ühtlasi, et see pole Ukraina armee esimene vastupealetung ja varem sunniti Vene sissetungijad Harkivi ja Hersoni oblasti territooriumilt põgenema.

«Praegune pealetung ei jää tõenäoliselt viimaseks vasturünnakuks,» lisas ametnik telekanali usutluses ning märkis ühtlasi, et Ukraina vajab rohkem suurtükiväge ja laskemoona.

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi ütles esmaspäeval, et kauaoodatud pealetung Vene vägede vastu on raske, kuid liigutakse edasi.

«Võitlus on karm, kuid me liigume edasi ja see on väga oluline,» ütles Zelenskõi oma igapäevases õhtukõnes.

«Ma tänan meie mehi iga Ukraina lipu eest, mis nüüd naaseb oma õigele kohale äsja vabastatud territooriumi külades,» ütles Zelenskõi pärast seda, kui Kiiev oli teatanud seitsme asula vabastamisest okupantide käest.

Ukraina teatel on alates nädalavahetusest pealetungi käigus Vene vägedelt tagasi võetud seitse küla Ida- ja Lõuna-Ukrainas.

«Seitse asulat vabastati,» ütles asekaitseminister Hanna Maljar esmaspäeval suhtlusvõrgustikus Telegram.

Asekaitseminister ütles, et Zaporižžja oblastis vabastati okupantide käest Lobkovo, Levadne ja Novodarivka külad.

Maljari sõnul vallutasid Ukraina väed ühtlasi tagasi Storoževe küla, mis asub Donetski oblasti lõunaosas kolme pühapäeval tagasivallutatud asula lähedal.

Ameerika sõjauuringute instituudi (ISW) andmetel vabastasid Ukraina relvajõud 10.–11. juunil vastupealetungi käigus Velõka Novosilka alevist lõuna pool vähemalt viis Donetski oblasti Velõka Novosilka rajooni küla. Nimelt Makarivka, Neskutšne, Blagodatne, Storoževe ja Novodarivka.

«Kontrolli alla võetud territooriumi pindala on 90 ruutkilomeetrit,» ütles Maljar.

Ukraina relvajõudude Ida väejuhatuse pressiesindaja Serhi Tšerevatõi teatas samuti, et väed on liikunud 250–700 meetrit edasi Bahmuti suunal.

«Kui rääkida Bahmuti suunast, siis seal jätkuvad positsioonilahingud. Ka vaenlane üritab vastu rünnata, kuid tulutult. Viimase ööpäeva jooksul on seal suunal toimunud kolm kokkupõrget, meie positsioone tulistati eri tüüpi suurtükkidest 249 korda, toimunud on kaks õhurünnakut,» ütles Tšerevatõi esmaspäeval televisioonis.

Ukraina relvajõud rõhutasid, et Ukraina vägi jätkas võimaluse korral vasturünnakuid.

«Liikusime tiibadel 250 kuni 700 meetrit edasi, sundides vaenlase taganema,» sõnas Tšerevatõi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles