VIDEO Pingeline õhkkond riigikogus jätkub: usaldusküsimusega seotud eelnõu teise lugemisega minnakse edasi (2)

Copy

Riigikogus jätkub täna valitsuse usaldushääletusega seotud perehüvitiste seaduse eelnõu menetlemine, mis südaööl esmaspäevase istungi tööaja lõppemise tõttu pooleli jäi. 

Riigikogu juhatus lõpetas teisipäeval taas arupärimiste ja eelnõude vastuvõtmise, et murda opositsiooni obstruktsiooni.

Riigikogu juhatus kogunes kell 10.45 erakorralisele kokkusaamisele, kus riigikogu reformierakondlasest aseesimees Toomas Kivimägi tegi ettepaneku eelnõude ja arupärimiste vastuvõtmise lõpetamise. Seda toetas ka Eesti 200 liider, riigkogu esimees Lauri Hussar.

Kivimägi selgitas, et loomulikult on riigikogu liikmetel põhiseaduslik õigus esitada arupärimisi ja eelnõusid, kuid see ei tohi hakata takistama muu töö tegemist ja muutuda parlamendis ebakohaseks väärnormiks.

Keskerakonna esimees ja riigikogu teine aseesimees Jüri Ratas oli sellele vastu. Ratas leidis, et riigikogu juhatusel puudub sellise otsuse vastuvõtmiseks õigus ning kokku tuleks kutsuda riigikogu vanematekogu, et leida kompromiss.

Nii tuligi riigikogu juhatuse enamuse otsus suures saalis hääletusele ja leidis 53 poolthäälega ja kolme vastuhäälega toetust.

Seega saab riigikogu jätkata peretoetuste kärpimise eelnõu menetlemisega, mis on seotud valitsuse usaldushääletusega.

Reformierakonna katse riigikogu istungit pikendada kukkus läbi

Reformierakonna fraktsioon soovis riigikogu teisipäevast istungit pikendada, kuid see kukkus hääletusel läbi.

Reformierakonna ettepanek pälvis küll 56 poolthäält, kuid vajas kahe kolmandiku koosseisu hääli.

Seega kukkus läbi koalitsiooni katse istungit tunni aja võrra pikendada. See aga tähendab omakorda, et teisipäevane istung lõpeb kell 13 ning peretoetuste kärpimise eelnõu, mis on seotud valitsuse usaldusega, ka teisipäeval lõpphääletusele ei jõua.

Kolmapäeval ilmselt opositsioonil siiski peretoetuste kärpimise eelnõu hääletust vältida ei õnnestu, kuna kolmapäevased istungid kestavad kuni päevakorra ammendumiseni.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles