GALERII Päästeamet saadab abivarustuse Ukrainale teele

Copy

Päästeamet saadab Ukrainasse varustust Kahhovka tammi purustamise järel tekkinud üleujutuse tagajärgede likvideerimiseks. Saadetisega vastas Eesti Ukraina rahvusvahelisele abipalvele.

Ukraina esitas abipalve Euroopa Liidu elanikkonnakaitse mehhanismile, soovides saada varustust, mida neil on vaja, et päästa üleujutuse tõttu lõksu jäänud inimesed ja pumbata vett.

«Kahhovka tammi purunemine on Ukrainas põhjustanud erakordselt suure ja kompleksse katastroofi. Praegu on prioriteet tuua inimesed üleujutatud aladelt ära ja kui vesi ükskord taandub, saab hakata kahjusid kokku lugema ja vett ära pumpama. Meie jaoks on väga oluline, et saame Ukrainat selles kriisis abistada. Sõbrad nii teevad,» ütles päästeameti peadirektor Margo Klaos.

Abipakiga saadetakse Ukrainasse voolikuid, pumpasid, absorbentainet, paate, kuivülikondi, saabastunkesid ning korkveste. Kokku saadetakse varustust ligi 457 000 euro eest, mille jaoks eraldab raha välisministeerium.

«Kahhovka veehoidla tammi hävitamine on kaasa toonud tohutu kahju ning loomulikult abistame hättasattunuid. Jätkame Ukraina igakülgset toetamist ka edaspidi,» kinnitas välisminister Margus Tsahkna (Eesti 200) Eesti jätkuvat abi Ukrainale.

Siseminister Lauri Läänemetsa (SDE) sõnul on Kahhovka tammi õhkulaskmine järjekordne sõjakuritegude piiride nihutamine, millele inimloomus ei suuda ega tahagi mõistlikku seletust otsida, aga mille tagajärgedega tuleb Ukrainal tegeleda. «Selles karmis reaalsuses, kus üle poole Hiiumaa suurusest maa-alast jäi vee alla, kümned tuhanded kodud hävinesid ning kaasnevad kahjud on pikaajalised ja katastroofilised, saadab Eesti Päästeamet loomulikult Ukrainale vajaminevat varustust,» rääkis ta. 

2022. aasta veebruarikuus saatis päästeamet abisaadetisena Ukrainasse telke, magamiskotte, välivoodeid, telgiküttesüsteeme ja diiselgeneraatoreid. Juulikuus leppisid Balti riikide ja Poola päästejuhid Ukrainaga pääste ja elanikkonnakaitse toetamises kokku ning allkirjastasid hea tahte memorandumi. Detsembris saatis päästeamet Ukrainasse abivahendid, mis võimaldavad vabastatud aladel jätkata Vene vägede maha jäetud lahingmoona demineerimisega.

Eesti on Ukrainale andnud alates 2022. aasta veebruarist humanitaarabi ligi 23,2 miljonit eurot.

Euroopas on teineteise toetamiseks ja abi koordineerimiseks loodud Euroopa Liidu elanikkonnakaitse mehhanism – võrgustik, kuhu kuuluvad 27 liikmes- ja 9 partnerriiki. Ukraina võeti võrgustiku täisliikmeks sel kevadel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles