Koort piiril kinnipeetud logistikutest: ei ole välistatud, et kellelgi tekib kiusatus teha vahetuskaupa

Kuku Raadio
Copy
Erkki Koort
Erkki Koort Foto: Mihkel Maripuu

Julgeolekuekspert Erkki Koort sõnas Kuku raadio saates «Sihik», et ehkki PPA logistikute näol ei ole tegemist n-ö klassikaliste piiririkkujatega ning on lootus, et mehed lähipäevil Eestile tagasi antakse, ei ole välistatud ka, et venelased vahetuskaupa teha tahavad. 

Teisipäeval teatas politsei- ja piirivalveamet (PPA), et Venemaa piirivalvurid pidasid kella 15 ajal Saatse piiripunkti juures kinni kaks PPA logistikut, kes olid piirihooldustöid ette valmistades läinud ekslikult üle piiri.

Logistikud olid piiripunkti juures liikumiseks ekslikult valinud Eesti poolele jääva asfalttee asemel Venemaa poolel asuva patrulltee. PPA töötajad olid kinnipidamise ajal mõni meeter Venemaa poolel.

Erkki Koort möönis, et selliseid asju kahjuks juhtub, kuid juhtumise aeg selleks kuigi soodne ei ole. «Ma ei saa nüüd öelda, et Venemaa selliseid asju ootab, aga kindlasti kasutab ta neid ära.»

Ta arutles, et inimestel tekib tahes-tahtmata mingite toimingute tegemisel rutiin. «Kui meie satume piiri äärde, kus ei ole meie tavaline keskkond, oleme seal kindlasti ettevaatlikumad kui need, kellele see on igapäevane töökeskkond ja kes varem ei ole võib-olla üle sattunud. Teine asi on muidugi see, et ATVga sõites – midagi ei ole teha – inimene liigubki kiiremini, selle võrra tuleb olla veel ettevaatlikum,» sõnas Koort.

Samas lisas ta, et PPA avaldatud fotot vaadates oli siiski aru saada, kus on Eesti ja kus Vene pool. «Eriti, kui sa päevast päeva seal samas piirkonnas tööd teed.»

Foto, kus on kollasena näha piiri kulgemist ning valge nool näitab logistikute liikumise suunda
Foto, kus on kollasena näha piiri kulgemist ning valge nool näitab logistikute liikumise suunda Foto: Politsei- ja piirivalveamet

«Arvan, et tegemist oli lihtsalt lohakuse ja hooletusega. Selles mõttes on tegemist tööõnnetusega, mis loodetavasti lõppeb mõlemale mehele vaid ehmatusega,» sõnas julgeolekuekspert.

Sellest, et juhtum on tõsine, andis märku ka president Alar Karise tehtud avaldus, kus ta sõnas, et loodab, et kaks hooldustööde ajal Saatse piiripunkti juures üle piiri kaldunud PPA logistikut jõuavad kiiresti tagasi koju oma pere ja kolleegide juurde.

Koort arvas, et suure tõenäosusega tahavad venelased logistikuid üle kuulata. «Ma ei taha uskuda, et nad tahavad neid koostööle kallutada, sest kaks logistikut ei valda PPAs väga suurt infohulka. Samas pole see võimatu, sest venelased on ka salakaubavedajaid korduvalt värvanud oma tööd tegema,» lisas ta.

«Tagasi neid kohe ei antud ja see on üks märk, et venelastel on huvi neid üle kuulata. Samuti on see märk, et kui kohalikud piirivalvurid või piiriesindaja olekski need mehed kohe tagasi andnud, pisendaks see kohe  piirisündmust Vene ametkondade enda süsteemis, mis tähendab, et kui neid pikemalt kinni hoida, saab ülemustele näidata, et see juhtum on tõsisem.»

Koort tõi välja, et Eesti-Vene piiril on ajaloos olnud juhtumeid, kus Vene piirivalvur on hooldustööd tegevalt inimeselt küsinud, kas tal on suitsu või tuld anda. «Inimene on läinud ettevaatamatult piirile, venelane on ta kinni pidanud ja sellel on väga lihtne põhjus: Vene piirivalves saab selle eest puhkepäevi. Ja kui tegemist on ajateenijatega, siis nad saavad selleks ajaks koju. Nii et seal on mitu erinevat põhjust.»

Aga kindlasti kuulab FSB nad üle ja ilmselt tehakse neile piiririkkumise eest mingi trahv.

«Aga kindlasti kuulab FSB nad üle ja ilmselt tehakse neile piiririkkumise eest mingi trahv. Loodan, et tegemist ei ole pika menetlusega, kus nad süüdi mõistetakse – kuna tegemist on PPA töötajatega, on põhimõtteliselt tegemist ka vahetuskaubaga,» tõi Koort välja. 

Ta sõnas sedagi, et kui mitte täna, siis lähipäevil antakse mehed tagasi, sest tegemist ei olnud n-ö klassikaliste piiririkkujatega, vaid piiritsoonis tööd tegevate inimestega. «Ei ole välistatud, et kellelgi tekib kiusatus teha vahetuskaupa, mis tähendaks mitmekuist protsessi, kui mitte rohkem,» lisas Koort.

Kelle vastu nad välja vahetada? «Mõni ikka on, ja kui ei ole, püüab kaitsepolitsei kohe juurde. Luuresurve on piisavalt tugev ja püsiv. Aga selle juhtumi puhul ei saa rääkida mingisugusest pikast plaanist, nagu Eston Kohveri puhul oli. Tema kinnipidamine oli selgelt planeeritud, mitte juhuslik sündmus. Praegu on kindlasti tegemist juhusega,» kinnitas ekspert.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles