Suurkontsernist «vabatahtlik looduskaitsja» raius linnurikast metsa, raie peatati (17)

Ülle Harju
, ajakirjanik
Copy
Uuetoa kinnistu teeäärne linnurikkam metsaosa, mis oli keskkonnaameti juhendis märgitud punase hoiatusega, oli enne inspektorite saabumist juba maha raiutud.
Uuetoa kinnistu teeäärne linnurikkam metsaosa, mis oli keskkonnaameti juhendis märgitud punase hoiatusega, oli enne inspektorite saabumist juba maha raiutud. Foto: Eero Vabamägi

End loodusesõbra ja liigirikkuse kaitsjana reklaamiv puidukontsern Stora Enso on tabatud mitmetelt raietelt lindude pesitsusajal, viimati peatati raie sel esmaspäeval Haapsalu külje all.

Metsakaitsja Mati Sepp sai reedel Haapsallu sõitnud inimeselt video, millel on näha Stora Enso kirjadega autosid seismas värske raielangi juures, tagapool käimas hoogne metsalangetus. «See oleks küll väga uskumatu, et nii mainekas metsafirma linnurahu julmalt rikub,» kommenteeris ta.

Sepp nägi metsaregistrist, et langev mets on tüübi järgi kõige linnurikkam, märgitud keskkonnaameti juhendis punase värviga – lindude asustustihedus on sellises metsas kõrge, suurem kui kuus paari hektari kohta, pesitsemise tõenäosus on kõige suurem, mõju linnustikule suur.

See tähendab, et metsa raiudes hävivad suure tõenäosusega pesad, munad purunevad ja linnupojad surevad. See on aga rahvusvahelise direktiivi järgi keelatud.

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles