Europarlament nimetas Kahhovka tammi õhkulaskmist sõjakuriteoks

BNS
Copy
Kahhovka tammi õhkimise järel Hersonis.
Kahhovka tammi õhkimise järel Hersonis. Foto: Stringer/Scanpix

Euroopa Parlamendi saadikud nimetasid kolmapäeval sõjakuriteoks Kahhovka hüdroelektrijaama tammi õhkulaskmise Vene sissetungijate poolt 6. juunil, vahendasid ukrainlaste meediakanalid UNIAN ja Ukrinform.

Parlamendiliikmed mõistsid sissetungijate tegevuse teravalt hukka.

Meediakanalite andmetel on see kirjas 14. juunil Strasbourgis toimunud plenaaristungile järgnenud Euroopa Parlamendi avalduses. Märgitakse, et istungi käigus arutasid saadikud muu hulgas ka kuu lõpus Brüsselis toimuva Euroopa Ülemkogu kohtumise ettevalmistamise protsessi.

«Saadikud mõistsid hukka Ukraina Kahhovka tammi hävitamise, Venemaa viimase sõjakuriteo, millel peavad olema tagajärjed. Nad kutsusid Euroopa Liitu üles jätkama tugevat toetust Ukrainale, kehtestama Venemaa vastu uusi sanktsioone ja suunama Ukraina ülesehitamiseks miljardeid Venemaa oligarhide külmutatud rahalisi vahendeid,» seisis avalduses.

Euroopa Parlamendi esinaine Roberta Metsola kutsus nädala alguses üles mitte jätma vastuseta Venemaa rünnakut Kahhovka hüdroelektrijaamale ning aitama Ukrainat veelgi rohkem.

«Kahhovka tammi hävitamine Venemaa poolt oli barbaarne ja õudne. See oli suunatud süütute Ukraina perekondade vastu, kes on nüüd kodutud ja puhta veeta. Seda ei tohi jätta vastuseta,» kirjutas Metsola esmaspäeva õhtul Twitteris.

Metsola ärgitas aitama Ukrainat veelgi rohkem.

«Sõjakuritegude toimepanijad antakse kohtu ette,» lisas Metsola.

Rahvusvahelise Aatomienergiaagentuuri (IAEA) peadirektori Rafael Grossi visiiti Zaporižžja tuumajaama on oodata neljapäeval, 15. juunil, ütles Zaporižžja oblasti kuberneri kohusetäitja Jevhen Balõtskõi.

Grossi teatas, et tema järjekordse Zaporižžja tuumajaama visiidi eesmärk on hinnata olukorda pärast Kahhovka hüdroelektrijaama tammi hävitamist ja jälgida tuumaelektrijaamade kaitse viie põhiprintsiibi järgimist, mille ta ÜRO Julgeolekunõukogule esitas. Samuti teatas ta plaanist suurendada IAEA inspektorite kohalolekut jaamas, asendades praeguse meeskonna suuremaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles