Austraalia tõkestab Venemaa uue saatkonna ehitamise

Copy
Austraalia peaminister Anthony Albanese.
Austraalia peaminister Anthony Albanese. Foto: MICK TSIKAS/Scanpix

Austraalia peaminister Anthony Albanese ütles neljapäeval, et valitsus tõkestab Venemaa uue saatkonna ehitamise riigi parlamendi lähedale.

Valitsusjuht põhjendas otsust julgeolekukaalutlustega.

«Valitsus on saanud väga selget julgeolekunõuannet ohu kohta, mida kujutab endast Venemaa kohalolek parlamendihoonele nii lähedal,» ütles peaminister ajakirjanikele.

Valitsus otsustas tegutseda pärast seda, kui Venemaa võitis eelmisel kuul föderaalkohtu kohtuasja, mis takistas nende väljatõstmist ehitusobjektilt. Canberra kohalikud võimud ütlesid üürilepingu üles ehitustegevuse puudumise tõttu.

«Me käsitleme seda väga konkreetselt ja otsus põhineb väga konkreetsetel nõuannetel. Samuti on kahtlusi kavandatava ehituse olemuse ja asukoha osas, mis võib häirida tegevusi, mis toimuvad parlamendihoones,» lisas Albanese.

Venemaa kasutab praegu kunagise Nõukogude Liidu saatkonnahoonet, mis asub parlamendihoonest kaugemal.

Siseminister Clare O'Neil kirjeldas uut kohta kui parlamendihoonetega otse külgnevat.

«Põhiprobleem kavandatava teise Vene saatkonnaga Canberras on selle asukoht,» ütles minister.

«Valitsus on saanud selge nõuande, et see oleks oht meie riigi julgeolekule ja seetõttu tegutseb valitsus täna otsustavalt, et see kauaaegne asi lõpule viia,» seletas O'Neil.

Albanese ütles, et ootab vastuseisu Venemaa diplomaatidelt, kes on ähvardanud kohtu kaudu edasi võidelda.

«Ootame ära, mis vastus tuleb, kuid oleme ka seda ette näinud,» sõnas peaminister.

«Me ei eelda, et Venemaa on võimeline rääkima rahvusvahelisest õigusest, kuna nad lükkasid selle nii järjekindlalt ja jultunult kõrvale Ukrainasse tungides,» märkis Albanese.

Ukraina on uurinud Austraalialt kümnete relvastusest maha võetud F-18 hävitajate seisukorra kohta, ütles riigi suursaadik päev varem uudisteagentuurile AFP. Vassõl Mõrošnõtšenko ütles, et päring puudutab hinnanguliselt 41 lennukit, mida hoitakse Sydney lähedal õhuväebaasis.

Huvi tarnida Ukrainale F-16 hävitajaid on üles näidanud mitu lääneriiki, kuid Austraaliale esitatud päring on esimene kord, kui räägitud on ka F-18 hävitajate tarnimisest.

Austraalia erukindralmajor ja strateeg Mick Ryan ütles, et F-18 hävitajad aitaks muuta sõjavälja tasavägisemaks Vene suurema ja paremini varustatud õhujõudude suhtes. Ühtlasi aidates Ukrainal ennetada rünnakuid linnadele ja elutähtsale taristule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles