Venelased üritavad tsiviilisikuid oma sõjaväelaste vastu vahetada

BNS
Copy
Viimase vangidevahetuse käigus vabastatud ukrainlased.
Viimase vangidevahetuse käigus vabastatud ukrainlased. Foto: UKRAINIAN ARMED FORCES/Scanpix

Vene okupandid manipuleerivad igati faktidega ja püüavad Ukraina vangistatud tsiviilisikuid oma sõjaväelaste vastu vahetada, teatas neljapäeval Ukraina parlamendi inimõiguste volinik Dmõtro Lubinets, kelle sõnu vahendas uudisteagentuur UNIAN.

Ombudsman märkis, et tsiviilisikud on pantvangid ning agressorriik peaks nad tingimusteta vabastama ja mitte kaasama neid sõjavangide vahetamise protsessi.

«Praegu on kadunud isikute registris alates 24. veebruarist 2022. aastal üle 25 000 ukrainlase. Nende hulgas on 20 000 tsiviilisikut, kelle kinnipidamiseks puudub seaduslik alus. Tsiviilisikud ei tohiks üldse olla vangistuses ja kui see juhtub, siis tuleks nad kohe vabastada,» rõhutas Lubinets.

Lubinetsi sõnul on Venemaal aga omad kuritegelikud motiivid.

«Esiteks kasutab okupantriik terrorit tsiviilisikute vastu kui vahendit Ukraina positsiooni mõjutamiseks sõjalis-poliitiliste eesmärkide saavutamise kontekstis. Vaenlane mõistab, et iga vabastatud tsiviilisik on tunnistajaks, kuidas Venemaa rahvusvahelisi norme rikkus,» rääkis ombudsman.

«Teiseks on see viis ukrainlaste seas heidutuse külvamiseks ja raevu kütmiseks riigiorganite ja võimude vastu üldiselt. Selles kontekstis kasutab terroristlik riik mitmeid manipuleerivaid hinnanguid. Kahjuks mõjutab tõesti enamik neist ukrainlasi. Selliste avalduste hulgas on «Ukraina keeldus oma rahvast tagasi saatmast», «ukrainlased keelduvad kodumaale naasmast», «tsiviilpantvangid on kurjategijad» ja teised sellelaadsed,» seletas Lubinets.

Ombudsman märkis, et need kõik on Venemaa propagandanarratiivid.

«Ukrainlased peavad mõistma, et läbirääkimised tsiviilisikute kojutoomiseks käivad. Näiteks andsime Venemaa poolele üle nimekirja kõige haavatavamatest kodanikest, keda peetakse Venemaa ja Venemaa okupeeritud territooriumil ebaseaduslikult kinni. Ehk jutt on siin peamiselt eakatest kodanikest. Riigipoolset reaktsiooni aga ei ole. Aga katsed ei lõpe sellega – töö jätkub, kuid alati ei saa sellest rääkida. Ukraina üritab igal viisil oma kodanikud koju tuua,» toonitas Lubinets.

Punane Rist teatas kolmapäeval, et on külastanud 1500 sõjavangi Ukraina konflikti kummalgi poolel ja jaganud uudiseid nende peredega.

Rahvusvahelise Punase Risti Komitee (ICRC) rõhutas, et taoline ligipääs nii Vene kui Ukraina sõjavangidele on oluline.

Visiidid on elutähtsad, et kontrollida kinnipidamistingimusi, pakkuda tuge, sealhulgas raamatuid ja hügieenivahendeid, ning jagada infot nende peredega.

«Sõjavangide ja nende perede jaoks, kes on saanud uudiseid jagada, on selle mõju mõõtmatu,» ütles ICRC Euroopa ja Kesk-Aasia piirkonna direktor Ariane Bauer.

ICRC ja selle partnerid on seni vahetanud sõjavangide ja perede vahel umbes 2500 sõnumit, ütles ta.

Samuti teatas organisatsioon, et on aidanud edastada umbes 5500 perele infot nende lähedaste saatuse kohta.

Ukraina ja Venemaa vahetasid pühapäeval sõjavange, Kiiev sai tagasi 93 reameest ja seersanti ning kaks ohvitseri, Moskva aga 94 sõjaväelast, selgus mõlema poole ametlikest allikatest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles