ÖÖISTUNG Kelle Helme ähvardas aknast välja visata? Kas Kivimäe, viisakuse või raamatu? (44)

Copy
Riigikogu aseesimees Toomas Kivimägi (RE)
Riigikogu aseesimees Toomas Kivimägi (RE) Foto: Sander Ilvest

Öösel kella poole kolme paiku, kui riigikogu aseesimees Toomas Kivimägi (RE) kuulutas ühe eelnõu läbirääkimised Aivar Koka (Isamaa) sõnavõttu katkestades lõppenuks, langes saalis vaidlus taaskord sõnaõigusele. Väsinud ja vihased rahvasaadikud olid sõbralikkusest kaugel.

Nagu nähtub, siis tüliõunaks oligi Aivar Koka kõne peatamine. «EKRE omad muutusid pahuraks,» nentis neljapäeva hommikul Kokk ja vahendas põhjenduse, miks tema mikrofon kinni pandi: «Lihtsalt öeldi, et ei ole päris see teema, mis on eelnõu. Aga alati on sissejuhatused ja siis minnakse teemasse. See on normaalne. Niisugust asja ei ole fraktsioonipoolsetel ettekannetel kunagi varem olnud,» kommenteeris ta Postimehele.

Mõne riigikogulase viite ja videos kõlanu järgi lubas Martin Helme Kivimäe aknast välja visata, kui ta veel kord nii teeb. 

«Ei lubanud kedagi aknast alla visata, see on reformierakondlaste levitatav valeinfo,» kommenteeris Helme enda öeldut. «Ütlesin, et aknast lendab välja viisakus, sest kunagi varem ei ole juhtunud, et istungi juhataja katkestab kõne sellisel viisil.»

Helle-Moonika Helme kommenteeris sotsiaalmeedias riigikogulase Mario Kadastiku postitust (RE) samas väitega, et Helme lubas aknast välja visata riigikogu nn kollase raamatu ehk kodu- ja töökorraseaduse.

Milline võiks olla riigikogu kantselei või juhatuse hoob istungil korra kadumist tõkestada? 27-aastase parlamendikogemusega, endine spiiker Eiki Nestor (SDE) arvas, et hoob on selline, mis ühtiks karjuja soovidega: istung katkestada ja öelda, et sellistes oludes ei saa istungit pidada. «Tuleks edasi minna, kui üks või teine rahvasaadik rahunenud on.»

Kommentaarid (44)
Copy
Tagasi üles