VIDEOD PPA: Venemaale eksinud logistikud pääsesid kodumaale (5)

Brita-Maria Alas
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Kohtumine piiril
Kohtumine piiril Foto: PPA

Politsei- ja piirivalveamet andis teada headest uudistest: Venemaale eksinud kaks Eesti logistikut pääses tagasi kodumaale. Meeste endi sõnul koheldi neid Venemaa poolel korrektselt. 

Piiriesindajate kohtumine algas täna kella 11.30 ajal Saatse piiripunkti juures ning kestis veidi üle tunni, teatas PPA. 

«Rõõm teatada, et äsja lõppes Saatse piiripunkti juures Eesti ja Venemaa piiriesinduste kohtumine ning kaks meie logistikabüroo töötajat on õnnelikult Eestimaa pinnal tagasi,» kinnitas Lõuna prefekt Vallo Koppel. 

Eestit esindas tänasel piiriesinduste kohtumisel neljaliikmeline delegatsioon: delegatsiooni juht, piirisekretär, piiriesindaja abi ning tõlk. Delegatsiooni juhtinud piiriesindaja Urmas Elmi sõnul ei olnud delegatsioonide vahel juhtumi osas erimeelsusi.

«Kohtumine oli töine ning korrektne. Meil ei olnud erimeelsusi, mis juhtus, miks juhtus ja milline peaks olema lahendus,» kirjeldas Elmi. «Kõik olid nõus, et hooldustöid ette valmistanud logistikud sõitsid Venemaa territooriumile inimliku eksimuse tõttu. Venemaa piirivalve määras kummalegi mehele rikkumise eest trahvi 3500 rubla,» lisas ta. 3500 rubla on ligikaudu 39 eurot. 

Täna Eestisse tagasi saanud logistikud avaldasid kahetsust, et olid ATV-ga kogemata valele teele keeranud. Politsei teatel on nende tervis korras ja Venemaa poolel koheldi neid korrektselt. Nüüd lähevad mehed oma lähedaste juurde puhkama.

Juhtumist on õppida

Siseminister Lauri Läänemets (SDE) avaldas politsei- ja piirivalveametile kiire reageerimise ja järeleandmatu töö eest tunnustust. «Nagu algusest peale rõhutasime – tegu oli tavaliste hooldustöid tegevate meestega ja inimliku eksitusega piiri ületamisel. Mul on hea meel, et mehed koju jõudsid ja loodetavasti toibuvad nad juhtunust kiirelt,» märkis minister. 

Samas on intsident Läänemetsa sõnul PPA-le õppetunniks ning juhtunu tuleb üksikasjalikult läbi analüüsida. «Ennekõike tuleb aga järeldada üht: piiri väljaehitamisel peame liikuma kiires tempos edasi, et 2025. aastal oleks kogu maismaapiir valmis,» sõnas ta.

Õppetunnile viitas ka PPA peadirektor Egert Belitšev: «Meil on sellest juhtumist palju õppida, et oskaksime paremini hoida oma inimesi, kes töötavad igapäevaselt vahetult piirijoonel. Täna, siin ja praegu oleme aga lihtsalt rõõmsad, et kaks head meest on tagasi kodus. Tänan kõiki, kes kaks päeva selle lahenduse nimel töötasid,» kommenteeris ta.

Veel eile rääkis Koppel Lõuna-Eesti Postimehele, et logistikutega pole PPA ühendust saanud: «Jätkuvalt on seesama teadmine, mis meil on: meie logistikud sattusid eile mõne meetriga Venemaale, seal allutasid piirivalvurid nad mõne minuti pärast küsitlemisele ja mehed kutsuti seejärel endaga sisemaale kaasa.»

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles