Pirita tee äärne rannaala saab vetikatest puhtaks

Uwe Gnadenteich
, ajakirjanik
Copy
Adru Pirita rannas.
Adru Pirita rannas. Foto: Mihkel Maripuu

Keskkonnainvesteeringute Keskus (KIK) kuulutas välja hanke leidmaks töö tegija, kes puhastaks Tallinnas Pirita tee ääres rannaala vetikatest.

KIKi projektijuht Maarja Küttä selgitas, et randa ja veepiirile kuhjuvate vetikate lagunemisega kaasneb ebameeldiv lõhn, mis omakorda vähendab linlastele olulise vaba aja veetmise koha väärtust. «Seetõttu on oluline, et leiaksime kiiresti tööde tegija, kes on valmis puhastustöid tegema nii rannalt kui ka veest, et tallinlased ja selle külalised saaksid suvel mõnusasti mere ääres aega veeta,» ütles Küttä.

Vetikate kuhjumise põhjuseks on Tallinna lahe eutrofeerumine ning Pirita jõe veega merre kanduvad toitained. Samuti Tallinna lahte juhitavad toitained ja mikroobiderohked sademeveed. Paraku lihtne lahendus probleemile puudub, seetõttu on praegu kõige efektiivsem viis lahtine vetikas eemaldada.

Vetikate koristustöid tuleb teha vastavalt vajadusele 1-3 korda perioodil juuli kuni september 2023. Täpsem tööde piirkond on ca 2-kilomeetrisel lõigul Pikksilma tänavast Maarjamäe lossini. Vetikaid tuleb korjata nii rannast kui ka veest, samuti peab eemaldama vetikamattide peal ja sees olev prügi. Kokku kogutud vetikad ja muud jäätmed tuleb käidelda vastavalt kehtivatele jäätmekäitluse nõuetele või võimalusel kasutada biogaasi tootmiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles