Bulgaaria ühineb Ukraina laskemoonaga varustamise programmiga

BNS
Copy
Paremal Bulgaaria kaitseminister Todor Tagarev osalemas Ukraina kaitse kontaktrühma kohtumisel Brüsselis.
Paremal Bulgaaria kaitseminister Todor Tagarev osalemas Ukraina kaitse kontaktrühma kohtumisel Brüsselis. Foto: Virginia Mayo/Scanpix

Bulgaaria kavatseb ühineda üle-euroopalise programmiga, mille eesmärgiks on varustada Ukrainat Venemaa agressiooni tõrjumiseks vajaliku laskemoonaga, teatas reedel ukrainlaste uudisteagentuur UNIAN.

Agentuuri andmetel ütles seda riigi uus kaitseminister Todor Tagarev intervjuus väljaandele Politico.

Veel mais kiitsid Euroopa Liidu riigid lõpuks heaks otsuse saata Ukrainale miljon mürsku ja raketti.

Ukraina peaks need kätte saama järgmise aasta jooksul. Mürsud muretsetakse programmis osalevate riikide endi varudest ja need kompenseeritakse Euroopa Liidu eelarvest. Nendel eesmärkidel kulutatakse miljard eurot.

Lisaks kulutatakse veel miljard eurot Ukrainale uue laskemoona ostmiseks. Samuti on Euroopa Komisjon teinud ettepaneku 500 miljoni euro suuruse algatuse kohta, et parandada Euroopa võimet toota relvi ja laskemoona.

Siiani on Bulgaaria olnud üks kahest Euroopa Liidu (teine ​​on sõjaliselt neutraalne Iirimaa), mis pole programmiga liitunud. Nüüd näib aga olukord muutuvat.

«Oleme väga selgelt keskendunud selle koalitsiooniga liitumisele. Ma arvan, et suudame Ukrainale osa vajalikust laskemoonast pakkuda. Poliitilist lahendust ei ole veel olnud, aga kindlasti pingutame ja ma usun, et leiame võimaluse » ütles Bulgaaria kaitseminister.

Politico märkis, et teade tähistab järsku pööret Bulgaaria välispoliitikas, kus eelmisel nädalal astus pärast pikaajalist ebastabiilsust ametisse uus valitsus.

Tagarevi hinnangul seisneb Bulgaaria laskemoonaprogrammis osalemise olulisus muu hulgas selles, et see riik on traditsiooniliselt spetsialiseerunud kergrelvade ja laskemoona tootmisele juba alates Nõukogude Liidu ajast.

«Ukraina tuleks absoluutselt kindlasti NATO liikmeks võtta, kui tingimused seda võimaldavad,» lisas Bulgaaria minister.

Tagarev märkis ühtlasi, et on väga mures Moskva mõju pärast Bulgaarias endas ja kaalub nüüd uute spetsialiseeritud üksuste loomist, et võidelda Venemaa desinformatsiooniga.

«Peame hoolitsema selle eest, et suudaksime tõhusalt võidelda Venemaa propaganda, desinformatsioonikampaaniate ja igasuguse muu mõjuvõimuga meie riigis. Siinne Venemaa suursaadik ning mõned erakonnad ja mõjukad poliitikud räägivad ühel häälel. Ja see pole meie liitlaste hääl,» tõdes kaitseminister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles