USA: Darfuri õigusterikkumised on meeldetuletus genotsiidist

Copy
Hartumis pihtasaanud pangakontor.
Hartumis pihtasaanud pangakontor. Foto: -/SCANPIX

USA välisministeerium mõistis neljapäeval hukka vägivalla ja õigusterikkumised Sudaanis asuvas Darfuri kriisipiirkonnas ja märkis, et need on kurjakuulutav meeldetuletus genotsiidist.

«USA mõistab kõige karmimalt hukka jätkuvad inimõiguste rikkumised ja kuritarvitamised ning kohutava vägivalla Sudaanis. Eriti teated laialtlevinud seksuaalvägivalla ja etnilise päritoluga tapmiste kohta Lääne-Darfuris peamiselt Kiirtoetusjõudude (RSF) ja selle liitlaste poolt,» teatas välisministeeriumi pressiesindaja Matthew Miller.

«Täna Darfuris ja teistes piirkondades aset leidvad julmused on kurjakuulutav meeldetuletus kohutavatest sündmustest, mille tõttu jõudis USA 2004. aastal järeldusele, et Darfuris pandi toime genotsiid,» seisis avalduses.

«Kuigi Darfuris toimuvad julmused on peamiselt Kiirtoetusjõudude ja selle liitlaste vastutusel, siis on mõlemad vaenupooled vastutavad mitmesuguste kuritarvitamise eest,» lisas Miller.

Kokkupõrked Sudaanis said alguse 2023. aasta aprillis. Viimastel nädalatel on osapooled ajuti sõlminud relvarahulepinguid, kuid sageli tuleb teateid sõjategevuse jätkumise kohta. Rööbiti sellega pidasid sõjavägi ja RSF läbirääkimisi Saudi Araabias. Järjekordne relvarahu kestis 24 tundi ja lõppes pühapäeval.

Nii Sudaani armeejuht Abdel Fattah al-Burhan ja ka paramilitaarsete Kiirtoetusvägede ülem Mohamed Hamdan Daglo on konflikti vältel korduvalt lubanud kaitsta tsiviilisikuid ja kindlustada humanitaarkoridorid. Mais Saudi Araabias toimunud relvarahukõnelustel nõustusid vaenupooled võimaldama humanitaarorganisatsioonidel võimudega kooskõlastatult koguda, tuvastada ja matta langenuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles