Riigikohus jättis Hiina luure heaks töötanud naise karistuse muutmata

Postimees
Copy
Hiina lipp
Hiina lipp Foto: Aboodi Vesakaran/Pexels

Riigikohus otsustas Hiina sõjaväeluure huvides tegutsenud Gerli Mutso süüditunnistamise küll osaliselt tühistada, kuid jättis jõusse talle mõistetud kaheksa ja poole aasta pikkuse vangistuse.

Prokuratuur süüdistas Gerli Mutsot selles, et ta töötas aastail 2016–2020 Hiina Rahvavabariigi sõjaväeluure heaks. Tema ülesanne oli koguda merendus- ja keskkonnaalast ning küberjulgeolekut puudutavat infot Eesti, aga ka laiemalt Läänemere ja Põhja-Jäämere piirkonna kohta.

Muu hulgas meelitas Mutso mõttekoja töötajatena esinenud Hiina luureagentidega kohtuma mereteadlase Tarmo Kõutsi, kes oli tööalaselt seotud NATO riikide kaitsevõime arendusprojektidega. Samuti otsis Mutso luurajate ülesandel kontakti ühe Eesti kõrge kaitseväelasega.

Maakohus mõistis Mutso süüdi riigivastastes kuritegudes ja väikese koguse kokaiini käitlemises ning karistas teda kaheksa ja poole aasta pikkuse vangistusega. Ringkonnakohus jättis otsuse põhiosas muutmata.

Riigikohtu kriminaalkolleegium tühistas täna Mutso süüdimõistmise osaliselt, kuid ei kergendanud tema karistust. Kohtu hinnangul ei olnud Mutso koostöö Hiina sõjaväeluurega kuni 2019. aastal jõustunud karistusseadustiku täienduseni karistatav, mistõttu tuli süüdimõistmise ajalist mahtu vähendada.

Varem kehtinud seaduse järgi olid Eesti kodanike jaoks karistatavad üksnes sellised sidemed välisriigiga, mis ohustasid otseselt Eesti iseseisvust ja sõltumatust ehk olid suunatud Eesti muutmisele mõne teise riigi osaks. Alles neli ja pool aastat tagasi jõustunud muudatustega keelati ka Eesti julgeolekut laiemalt ohustavad suhted välisriigiga, samuti nende käigus mittesalajase info edastamine.

Riigikohus leidis, et Mutso tegi omakasu eesmärgil teadlikult koostööd Hiina sõjaväeluurega. Sellega kahjustas ta küll selgelt Eesti julgeolekuhuve, kuid ei seadnud ohtu Eesti iseseisvust ja territoriaalset terviklikkust, mis oleks olnud nõutav tema karistamiseks enne 2019. aastat. Kohtuasjas tuvastati, et Hiina sõjaväeluure kaugem siht oli saada ligipääs NATO salajasele teabele. Sisuliselt tegutses Mutso nende «müügiesindajana» ja tema huviorbiidis olid inimesed, kel oli juurdepääsuluba riigisaladusele ja salastatud välisteabele ning tööalane kokkupuude NATO allasutustega. Samuti kogus ja edastas ta Hiina võimudele erinevat mittesalajast infot.

Prokurör: riigi julgeolekut ohustab ka vägivallatu tegevus

Juhtiva riigiprokuröri Taavi Perni sõnul mõistis riigikohus tänaste otsustega Eesti Vabariigi vastase tegevuse igati hukka. Lisaks Mutso otsusele pidas Pern silmas ka Vene valitsusasutuste kasuks tegustenud Sergei Seredenko suhtes langetatud otsust.

«Eestis ei ole lubatud teha koostööd välisriigi luureasutustega ja nende heaks tegutsevate inimestega ega nende tegevust kuidagi toetada. Keelatud on luua riigivastast suhet, sest see kahjustab Eesti julgeolekut. Samale seisukohale jõudsid kõik kohtuastmed,» ütles Pern.

Ta märkis, et Eesti julgeolekut ei ohusta ainult füüsilised ründed, vaid julgeolekut võib ohustada ka vägivallata tegevus.

«Mõlema süüdistatava pikad reaalsed vanglakaristused kinnitavad, et nii kohus kui ka õiguskaitseasutused suhtuvad julgeoleku ohustamisesse täie tõsidusega ja reageerivad mistahes julgeolekut ohustada võivale tegevusele. Eesti iseseisvus, sõltumatus, territoriaalne terviklikkus ning põhiseaduslik kord peavad olema kaitstud igasuguse Eestile kahjuliku tegevuse eest,» lausus riigiprokurör.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles