Puuduliku keeleoskusega Narva kooli- ja lasteaiadirektorid said ajapikendust (4)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Narva kooliperede protest koolide ühendamise vastu 2022. aasta juunis. Foto on illustratiivne.
Narva kooliperede protest koolide ühendamise vastu 2022. aasta juunis. Foto on illustratiivne. Foto: Kermo Benrot

Selle aasta esimesest augustist peaks kehtima nõue, et kooli- ja lasteaiadirektor ei saa ilma C1 keeleoskuseta ametis olla ning omavalitsus peaks töölepingu lõpetama. Narva linnapea Katri Raik (SDE) läks direktoreid õppeaasta lõpus topelt-kontrollima.

«Kuna koolipidaja peab kinnitama, et töötavad juhid tegelikult ka eesti keelt valdavad, läksime tõesti seda teed, et palusime keeleametil juhtide tegelikku keeleoskust kontrollida. Neli lasteaiajuhti ja üks koolijuht siiski kahjuks eesti keelt kõrgtasemel ei valda, ehkki vastav dokument on neil olemas,» rääkis Raik. Ta lisas, et nad on vist ka ainus omavalitsus, kes sellist topelt-kontrolli palusid teha. «Kui nad hakkavad saama kõrgemat palka, siis nad peavad oskama eesti keelt, et siis valida ka eesti keelt rääkivaid kolleege,» lausus Raik. «Minu paremat arusaamist mööda tuleb neile anda viimane – tõepoolest viimane – võimalus oma keeleoskuse kiireks ja oluliseks edendamiseks,» lisas Raik.

Täna kohtuski Raik haridus- ja teadusministeeriumiga. Nimelt sellist olukorda ei ole keegi isegi ette ennustanud. «Praegu on kokkulepe, et neil on järgmise aasta maikuuni aega oma keeleoskuse viimiseks C1 tasmele, kui nad seda ära ei tee, siis nende tööleping lõpetatakse,» rõhutas Raik. «Kui me ei ole ranged direktorite vastu, ei saa me olla nõudlikud õpetajate suhtes. Ilma nõudlikkuseta me edasi ei saa,» toonitas Raik.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles