Zelenskõi sõnul oli Aafrika liidritel võimalus sõda oma silmaga näha

BNS
Copy
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi ja Lõuna-Aafrika Vabariigi president Cyril Ramaphosa.
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi ja Lõuna-Aafrika Vabariigi president Cyril Ramaphosa. Foto: Postimees/Scanpix

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi usub, et Aafrika delegatsioonil oli Venemaad ja Ukrainat külastades võimalus näha, kes tegelikult rahu poole püüdleb, vahendas ukrainlaste uudisteagentuur UNIAN.

Pühapäevaõhtuses videosõnumis ütles riigipea, et Aafrika liidrite visiit kinnitas alternatiivi puudumist Ukraina pakutud rahuvalemile.

«Te kõik nägite, kuidas Aafrika riikide juhtide ja esindajate delegatsioon külastas kahte riiki – visiiti Ukrainasse ja visiiti terroristlikku riiki,» rääkis president.

Zelenskõi sõnul oli delegatsioonil võimalus näha, kes on tõeliselt huvitatud rahust.

«See oli väga selge,» oli president veendumusel.

«Kõik, mida Ukrainas arutati, puudutas rahu. Kõik, mis Venemaal räägiti, puudutas sõda, kuidas elusid edasi hävitada. See on ilmselge, et Ukraina rahuvalemile pole alternatiivi. Hea, et maailm kuuleb ja näeb seda järjest paremini,» rääkis Zelenskõi.

Lõuna-Aafrika Vabariigi president Cyril Ramaphosa, kes juhtis Aafrika riigipeade rahumissiooni Ukrainasse ja Venemaale, ütles laupäeval Vene diktaatorile Vladimir Putinile, et sõda Ukrainas peab lõppema.

«Sellel sõjal peab olema lõpp. See tuleb lahendada läbirääkimiste ja diplomaatia teel. Sõjal on negatiivne mõju Aafrika mandrile ja paljudele teistele riikidele üle maailma,» ütles Ramaphosa.

Putin omakorda kiitis Aafrika riikide tasakaalukat lähenemist Ukraina konfliktile.

Ramaphosa juhitud rahumissioon lootis teha kuuldavaks Aafrika hääle, sest see manner on saanud enim kannatada teravilja hinnatõusu ja üldisema Ukraina sõja mõju tõttu maailmakaubandusele.

Delegatsioonis oli neli riigipead: Ramaphosa, Senegali president Macky Sall, Sambia riigipea Hakainde Hichilema ja Aafrika Liidu eesistuja Komooride president Azali Assoumani.

Rahumissioonil samuti osalema pidanud Uganda, Egiptuse ja Kongo Vabariigi president loobusid viimasel hetkel ja saatsid oma esindajad.

Päev varem väisas rahumissioon Kiievit, kus Ramaphosa kutsus osapooli pingeid leevendama ja püüdma jõuda rahuni läbirääkimiste teel.

Zelenskõi lükkas igasugused läbirääkimised Moskvaga tagasi.

«Mis tahes kõneluste lubamine Venemaaga praegu, kui okupant on meie maal, tähendab sõja külmutamist, valu ja kannatuste külmutamist,» seletas Zelenskõi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles