ÜRO teatel tõkestab Venemaa endiselt abi andmist tammiohvritele

BNS
Copy
Hersonis tammi purustamise järel
Hersonis tammi purustamise järel Foto: Mykhaylo Palinchak / Scanpix

ÜRO süüdistas pühapäeval Venemaad humanitaarabitarnete tõkestamises Ida-Ukraina Moskva kontrolli all olevatele aladele, mida on mõjutanud hiljutine Kahhovka tammi õhkulaskmine.

Tammi purunemine 6. juunil ujutas üle tohutud alad Venemaa ja Ukraina kontrolli all olevast Hersoni piirkonnast, sundides tuhandeid inimesi põgenema, ja põhjustas hirmu keskkonnakatastroofi ees.

«Vene valitsus on seni tagasi lükanud meie taotluse pääseda tema ajutise sõjalise kontrolli all olevatele aladele,» ütles ÜRO Ukraina humanitaarabikoordinaator Denise Brown pühapäeval avalduses.

«Kutsume Venemaa ametivõime üles tegutsema rahvusvahelisest humanitaarõigusest tulenevate kohustuste järgi,» lisas Brown.

Ukraina võimud teatasid laupäeval 16 hukkunust ja 31 kadunust laastavates üleujutustes, mille põhjustas Venemaa kontrolli all oleva tammi purustamine, milles Kiiev ja Moskva süüdistavad teineteist.

«Surma sai 16 inimest: 14 Hersoni ja kaks Mõkolajivi oblastis. Kolmkümmend üks inimest on endiselt teadmata kadunud,» teatas Ukraina siseministeerium pärast seda, kui Venemaa oli rääkinud 29 hukkunust oma okupeeritud aladel. «Kahjuks on hukkunute arv kasvanud 29ni,» ütles Venemaa ametisse pandud Hersoni võimude juht Andrei Alessejenko.

ÜRO tuumajärelevalveameti juht Rafael Grossi ütles neljapäeval, et olukord Venemaa okupeeritud Zaporižžja tuumaelektrijaamas Ukrainas on pärast Kahhovka tammi purustamist tõsine, kuid seda stabiliseeritakse.

«Ühelt poolt näeme, et olukord on tõsine, tagajärjed [tammi hävimise tõttu] on olemas ja need on reaalsed. Samas võetakse tarvitusele abinõusid olukorra stabiliseerimiseks,» ütles Grossi jaama külastades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles