Bideni kiitis Blinkeni visiiti Hiinasse

Copy
President Joe Biden Palo Altos kõnelemas.
President Joe Biden Palo Altos kõnelemas. Foto: Susan Walsh/SCANPIX

USA president Joe Biden reageeris esmaspäeval positiivselt välisminister Antony Blinkeni reisile Pekingisse, kus minister kohtus Hiina kõrgeima juhtkonnaga.

«Blinken tegi Pekingis põrgulikult head tööd,» kiitis president Californias toimunud kliimaürituse järel ajakirjanikele.

«Oleme siin õigel teel,» kinnitas Biden.

Blinken teatas varem päeval, et Hiina lubas taas Venemaale sõjaks Ukrainas relvi mitte saata, kuid väljendas muret Hiina erafirmade tegevuse pärast.

«Meie – ja teised riigid – oleme saanud Hiinalt kinnitusi, et nad ei anna praegu ega edaspidi Venemaale Ukrainas kasutamiseks surmavat abi,» ütles Blinken pärast kahepäevaseid kõnelusi ajakirjanikele.

«Me ei ole näinud ühtki tõendit, mis oleks sellega vastuolus. Küll on meil jätkuvalt mure Hiina kompaniide pärast, mis võivad anda Venemaale tehnoloogiat, mida Moskva saab kasutada oma agressiooniks Ukrainas. Oleme palunud Hiina valitsust olla selles küsimuses väga valvas,» jätkas välisminister.

Blinkeni sõnul näeb USA väga selgelt Hiinast lähtuvaid väljakutseid, mida president Bideni administratsioon peab suurimaks potentsiaalseks ohuks Ühendriikidele.

«Meil ei ole illusioone selle suhtega seotud raskuste osas. On palju teemasid, milles me oleme sügavalt – isegi ägedalt – eri meelt,» tõdes Blinken.

Hiina on nimetanud peamiseks lahkhelide valdkonnaks Taiwani. Blinken kordas Pekingis, et USA ei toeta Taiwani iseseisvumist, küll aga Taipei positsiooni status quo säilitamiseks.

«Samal ajal on meil ja paljudel teistel tõsine mure seoses provokatiivsete sammudega, mida Hiina on alates 2016. aastast astunud,» ütles Blinken.

Hiina ja USA tegid USA välisministri Blinkeni Pekingi-visiidi ajal reas küsimustes edusamme, kinnitas esmaspäeval ka Hiina president Xi Jinping.

«Hiina tegi oma positsiooni selgeks ning pooled leppisid kokku liikuda edasi seisukohtadelt, millele jõudsime Balil president Bideniga. Pooled tegid edusamme ja jõudsid teatud konkreetsetes küsimustes kokkuleppele,» ütles Xi.

«Riikide suhtlus peaks alati põhinema vastastikusel lugupidamisel ja siirusel. Loodan, et välisminister Blinken panustas selle visiidiga positiivselt Hiina-USA suhete stabiliseerimisele,» lisas Xi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles